Međimurje Press
IT

Moćnih 108 MP rezolucije u samo 191 grama težine!

Iako su tehnologija i priroda inicijalno kontrastni pojmovi, najnovije fotografije poznatog fotografa i avanturista Gorana Jovića, napravljene kamerom Huawei nova 9 SE, dokazuju upravo suprotno. Prirodne ljepote Hrvatske nepresušni su izvor inspiracije i motiv brojnih umjetnika, travel blogera i avanturista koji danas, uz tehnološki napredne opcije snimanja i fotografiranja, vrlo vjerno prenose nestvarno lijepe pejzaže nacionalnih destinacija.

S obzirom da danas uz manju količinu teške i komplicirane opreme postižemo gotovo profesionalne efekte, uz naglašavanje najsitnijih detalja prirodnih promjena i impresivnog spektra boja koje se periodično izmjenjuju kroz godišnja doba, tako je i nagrađivani fotograf Goran Jović odlučio testirati kameru nova 9 SE telefona na području svog zelenog ureda u Imotskoj krajini. Goran, koji na društvenim mrežama broji više od 200 tisuća pratitelja, naglašava da boje i priroda u proljeće, na području ove dalmatinske regije, oduzimaju dah što nam vjerno prenose i njegove spontane fotografije napravljene s nova 9 SE pametnim telefonom. Zaštićeni i svjetski poznati prirodni fenomeni, Modro i Crveno jezero vrhunske su atrakcije ovog predjela Hrvatske i česti motivi amaterskih i profesionalnih fotografa. No, Goran nam s kamerom nova 9 SE otkriva i nešto manje poznatu lokaciju – Zeleno jezero kraj mjesta Ričice.

„Fotografije sam napravio u jako kratkom razdoblju jer jako dobro poznajem sve zanimljive lokacije u ovom kraju, a onda s ovako kvalitetnim uređajem nije problem napraviti atraktivne fotografije. Ne toliko razvikano, ali fantastično lijepo, Zeleno jezero svakog posjetitelja oduševi nevjerojatnim scenama koje se izmjenjuju kroz godišnja doba i zaista je idealno mjesto za testiranje Huawei nova 9 SE kamere koja prikazuje sav dijapazon nijansi tirkizno-zelene boje na ovom genijalnom uređaju“,  navodi Goran.

Goran je ove prekrasne kadrove snimio uz pomoć nadograđenih funkcija kamere nova 9 SE, poput ultra širokog kuta od 112° za hvatanje živopisnih kadrova velikih formata. Nova 9 SE sadrži i makro kameru od 4 cm s otvorom blende f/2.4, čiji fokus je usmjeren na detalje, čime će oduševiti sve ljubitelje užeg kadra. Fantastične scene navedenih lokacija poprimaju gotovo 3D efekt zahvaljujući tehnologiji piksela 9-u-1 za povećanje piksela na 2,1 µm, dok 1/1.52 – inčni senzor upija više svjetla, smanjuje šum i omogućuje fotografije visokog dinamičkog raspona. Također, nova 9 SE sadrži snažan algoritam za spajanje više kadrova, što četverostrukom sustavu kamera omogućuje živopisne snimke i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

„Sustav prepoznavanja scene, čak i u bazičnom, photo modu korištenja, izuzetno je koristan jer optimizira prikaz s obzirom na glavni motiv fotografiranja. 108 MP kamera je definitivno nešto što, kao fotograf,  trebam posebno istaknuti. Ali ne zaboravimo i jako atraktivan dizajn te ergonomiju uređaja. Ukratko rečeno – kvaliteta fotografija je izvrsna“, Goran nadodaje.

No, ako i kao amater pristupite snimanju krajolika ili portreta s objektivom nova 9 SE pametnog telefona, funkcije uređaja omogućit će čiste kadrove, čemu posebno pridonosi i sustav prepoznavanja scene, bilo da se radi o video formatu ili fotografiji. Nova 9 SE korisnicima nudi istovremeno snimanje prednjom i stražnjom kamerom, što omogućuje neprimjetno prebacivanje pogleda sa stražnje na prednju, te pohranjivanje snimaka kao jedne datoteke. Novi je telefon opremljen i Dual-View značajkom istovremenog snimanje iz obje perspektive, kako bi korisnici napravili što kreativnije videozapise za brzo rastuće društvene mreže. Jedna od najbrže rastućih je TikTok, a svim Huaweijevim korisnicima dostupna je putem AppGallery trgovine, koja je predinstalirana na Huawei nova 9 SE pametnom telefonu.

 

Kad se maknemo od samih impresivnih specifikacija i funkcija kamere Huawei nova 9 SE, podjednako oduševljavaju i opcije pohrane i obrade snimljenog materijala što potvrđuje i Jović:

Zadovoljan sam odličnim izborom alata za obradu fotografija, kao i izborom filtera. Sama pohrana je brza jer je odmah ponuđena opcija spremanja fotografije u istovjetnoj mapi, što kasnije omogućava odabir i ponovno editiranje iste fotografije u novim varijantama. Opcije snimanja i editiranja će zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike bilo da se radi o fotografiji ili vlog postovima”. 

Pronalaženje video sadržaja i fotografija za pakiranje u jedan snimak također je lakše nego ikad uz naprednu pretragu videa i značajke stvaranja videozapisa jednim klikom. Jednostavno unesite ključnu riječ za slike ili videozapise koje pokušavate pronaći u svojoj galeriji i nova 9 SE će inteligentno identificirati sve relevantne snimke. Sve snimke koje ne objavite na društvene mreže u stvarnom vremenu, možete kasnije urediti uz pomoć Petal Clip aplikacije. Ova intuitivna aplikacija sadrži brojne user friendly funkcije kojima lako možete urediti auto-naslove, automatske oznake i pokretnu sliku. Također, Petal Clip podržava stvaranje videozapisa jednim klikom, miješanje fotografija i videa i druge praktične funkcije koje omogućavaju stvaranje sjajnih vlog materijala bez ikakvog napora.

Znamo da Goranu inspiracije na atraktivnim lokacijama diljem svijeta ne nedostaje i uvjereni smo da će i svi drugi korisnici nova 9 SE pametnog telefona biti zadovoljni širokim rasponom njenih funkcija koje omogućuju gotovo profesionalnog kreativno izražavanje u foto ili video formatu. Bilo da ste profesionalni fotograf kao Goran, vloger koji želi apsolutnu kvalitetu videa uz minimalne komplikacije u editiranju sadržaja ili jednostavno volite dijeliti fotografije i videozapise sa svojom obitelji i prijateljima na društvenim mrežama, nova 9 SE je idealan uređaj za vas.

Fred Krajačić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja