Međimurje Press
Sport+

HPO i qohubs pokreću aktivnosti za poticanje raznolikosti i inkluzije u radnom okruženju

Hrvatski paraolimpijski odbor i ponuđač platforme za grupno učenje qohubs, udružili su se kako bi potaknuli društvene promjene u radnom okruženju. U sljedeće dvije godine će u hrvatskim kompanijama provoditi program za otkrivanje propuštenih prilika i stvaranje boljeg radnog okruženja i društva općenito.

Oko 15% stanovništva živi s invaliditetom, što ih čini najvećom manjinom na svijetu, ali kod rasprava o mjerama za poticanje raznolikosti i inkluzije na radnom mjestu, ta se činjenica zanemaruje.

Naime, poduzeća su već dugo pokretači društvenih promjena i posljednjih je godina učinjen ogroman napredak prema raznolikosti i uključivanju, no samo 4% tvrtki u svojim inicijativama uzima u obzir i invaliditet*. Stoga se postavlja pitanje, kako to promijeniti.

S jedne strane, kao zaposlenici, osobe s invaliditetom mogu ublažiti nedostatak talenata i pridonijeti organizacijskoj raznolikosti koja potiče bolje donošenje odluka i inovacije. S druge strane, postoji ogromna prilika u vidu neadresiranog tržišta. Kao potrošači osobe s invaliditetom, predstavljaju mnogo više od 15% raspoloživog dohotka. S obzirom na članove obitelji i sentimente koje brendovi mogu probuditi, to je značajan tržišni potencijal. Ipak, kada se razmatraju i inoviraju proizvodi i usluge, rijetko se uzimaju u obzir jedinstvene potrebe osoba s invaliditetom.

Promjena perspektive i izgradnja zajedničkog razumijevanja o spomenutoj problematici ključni su za stvaranje ravnopravnijihorganizacija i društva, i ujedno razlog iz kojeg su se Hrvatski paraolimpijski odbor i qohubs udružili.

Ljudi često nisu svjesni ogromne kreativnosti osoba s invaliditetom. Npr., kada govorimo o paraolimpijskim sportašima, u njihovim glavama ne postoji “Ja to ne mogu!” Pitanje je kako prevladati određeneprepreke i fokusirati se na svoje sposobnosti, a ne na invaliditet. Zamislite koliko takav stav može doprinijeti stvaranju dodane vrijednostiza bilo koju tvrtku“, rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Najčešća asocijacija uz paraolimpijce:ke je pojam divljenja. No, kada razgovaramo sa sportašima:icama, ono što žele je da ih se vidi kao osobe, kao sportaše, kao zaposlenike, a to je promjena u razmišljanju koju kroz ovo partnerstvo možemo postići brzo i skalabilno i izazvati temeljne promjene u organizacijama diljem svijeta“, dodala je Dijana Vetturelli, izvršna direktorica qohubsa.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja