Međimurje Press
Sport+

Organizirano tjelesno vježbanje u vrtićima postaje nažalost jedina prilika za bavljenje sportom!

Uočivši potrebu za organiziranim tjelesnim vježbanjem za djecu predškolske dobi djelatnici čakovečkog vrtića Vjeverica i Stolnoteniski klub Mihovljan osmislili su projekt poticanja tjelesne aktivnosti djece pod nazivom „Vjeverići i sport“.

Jedinstveni projekt je prošli tjedan imao i svoj zaključak u vrtiću Vjeverica u čakovečkoj ZAVNOH-ovoj ulici i pokazao se kao pun pogodak. Kako je objasnila voditeljica projekta dr. sc. Ivana Nikolić rezultati istraživanja pokazuju kako je sve veći postotak djece koja ne zadovoljavaju preporuku Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj bi djeca i mladi trebali dnevno provoditi najmanje 60 min u organiziranim tjelesnim aktivnostima i 60 minuta u nestrukturiranim  aktivnostima u slobodno vrijeme. „Trend smanjenja ukupne dnevne tjelesne aktivnosti i povećanja sjedilačkog načina života dovodi do slabije razvijene motoričke i funkcionalne sposobnosti djece te većim vrijednostima indeksa tjelesne mase i pojave pretilosti“ izjavila je. Projekt se provodio od kraja travnja dva puta tjedno po dva sata i s prvim danima lipnja došao je svom kraju. Najbolji opis aktivnosti dala su sama djeca koja su bila oduševljena.

Ravnateljica dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi kazala je kako organizirano tjelesno vježbanje u vrtićima postaje nažalost jedina prilika za bavljenje sportom i tjelesnim aktivnostima zbog sve većeg sjedilačkog načina života. „Bili smo jako pozitivni oko ideje koju su nam ponudili iz STK Mihovljan. Već smo htjeli to realizirati 2020. ali nas je pandemija malo usporila, ali nas nije zaustavila. Moram pohvaliti realizaciju, stolnotenisače, voditeljicu Ivanu, naše odgojiteljice, ali i volontere s Učiteljskog fakulteta“ rekla je.

Naime, aktivnosti su provodile studentice 2. godine odgojiteljskog studija koje su tijekom akademske godine stekle kompetencije za samostalno izvođenje tjelesnih aktivnosti u predškolskoj dobi. „Studentice dobrovoljno sudjeluju u projektu jer su svjesne da praktična iskustva u različitim organizacijskim oblicima rada, imaju najveću trajnu vrijednost objasnila je dr. sc. Ivana Nikolić. Za posljednji dan projekta za mališane iz Vjeverice bio je pripremljen sportski poligon s pet različitih postaja, od kojih je najpopularniji bio padobran i različite igre na njemu. I iz Vjeverice i STK Mihovljan najavljuju ponavljanje projekta i sljedeće godine, a postoji mogućnost da se kopira i u drugim sredinama.

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja