Međimurje Press
Sport+

Svečanost školskog sporta: „Hrvatski školski sportski savez okuplja ljude koji pomiču granice i žive svoj poziv“

Hrvatski školski sportski savez 12. je prosinca u Kristalnoj dvorani hotela Westin održao Svečanost školskog sporta na kojoj su nagrađena najbolja školska sportska društva školske godine 2022./2023., istaknuti profesore tjelesne i zdravstvene kulture iz svih županija te je dodijeljena nagrada za životno djelo profesoru Đuri Batiniću.

„Hrvatski školski sportski savez okuplja ljude koji pomiču granice – koji vole svoje zvanje, žive svoj poziv i koji se raduju uspjesima svojih učenika. Na tome vam zahvaljujemo i čestitamo“, riječi su Jadranke Žarković, izaslanice Predsjednika Republike Hrvatske na početku ove svečanosti.

Hrvatski školski sportski savez svake godine u prosincu organizira svečanu dodjelu nagrada „Svečanost školskog sporta“ na kojoj se slave uspjesi školskih sportskih društava na državnoj i svjetskoj razini, zahvaljuje istaknutim profesorima iz svih županija koji svojim trudom i radom svakodnevno unaprjeđuju školski sport te dodijeljuje nagradu za životno djelo.

Svečanost je otvorio predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Zlatko Kraljević riječima: „Svi programi i sve aktivnosti koje osmišljavamo i provodimo, oni ne bi bili mogući bez vas, profesora tjelesne i zdravstvene kulture i djece sportaša – vi ste stup školskog sporta i pokretačka sila razvoja sporta u Hrvatskoj.“ Izvrsnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta te Vladom Republike Hrvatske predstavio je državni tajnik Tonči Glavina te nagrađenima poručio: „Čestitam vam od srca; znamo da vam je najveća nagrada upravo rad i uspjeh vaših učenika, no lijepo je vidjeti da je vaš rad prepoznat. Vaši učenici uz vaš rad postaju bolji sportaši, bolji prijatelji i bolji ljudi, u svemu dobrome što sport donosi.“

NAGRAĐENI NASTAVNICI

Svake godine nagrađuju se i istaknuti nastavnici koji su svojim radom u projektima i programima HŠSS-a te angažmanom na svim razinama natjecanja aktivno promicali i razvijali školski sport. Nastavnicima iz svih županija dodijeljena su priznanja za vrijedan rad i doprinos razvoju školskog sporta.

Jadranka Žarković pozdravila ih je riječima: „Kao odgojno-obrazovni radnik, dobro mi je poznat žar i ljubav prema radu s djecom i učenicima – od srca Vam hvala jer upravo vi radite ono najbolje za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja za generacije koje nam odrastaju u školskom sustavu.“

Nagrađenima je priznanja dodijelio predsjednik HŠSS-a Zlatko Kraljević, a oni su: BBŽ – Jozo Sušilović, BPŽ – Josip Bogdanović, DNŽ – Gordana Šeparović, GZG – Miroslav Levarda, IŽ – Julia Štemberga, KŽ – Branka Knežević, KKŽ – Jasmina Markić, KZŠ – Maja Cesarec, LSŽ – Josipa Marelić, MŽ – Gordana Dajč, OBŽ – Elizabeta Marjanović, PSŽ – Mario Raguž, PGŽ – Milena Obradović Konjevoda, SMŽ – Mirela Gec + Dario Gec, SDŽ – Enes Buljan, ŠKŽ – Soraja Dražić, VŽ – Dario Kos, VPŽ – Mario Hrženjak, VSŽ – Đurđica Stjepanović, ZDŽ – Snježana Lovraković, ZGŽ – Matija Ribić

NAJBOLJA ŠKOLSKA SPORTSKA DRUŠTVA

Školska sportska društva koja su ostvarila najviše plasmana na državna prvenstva te osvojila najviše odličja na državnim i svjetskim prvenstvima u tri su najbolja u školskoj godini 2022./2023.

Na Svečanosti su im nagrade za najbolja školska sportska društva uručili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina.

OSNOVNE ŠKOLE

  1. mjesto: Osnovna škola Smiljevac, Zadar, Zadarska županija
  2. mjesto: OSNOVNA ŠKOLA PRELOG, Međimurska županija
  3. mjesto: OSNOVNA ŠKOLA “Braća Radić”, Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija 

SREDNJE ŠKOLE

  1. mjesto: Športska gimnazija, Grad Zagreb
  2. mjesto: GIMNAZIJA “FRAN GALOVIĆ” KOPRIVNICA, Koprivničko-križevačka županija
  3. mjesto: SALEZIJANSKA KLASIČNA GIMNAZIJA – s pravom javnosti, Rijeka, Primorsko-goranska županija 

ŽIVOTNO DJELO – ĐURO BATINIĆ, PROF.

„Profesori i ljudi poput našeg Đure Batinića stup su školskog sporta već više od četiri desetljeća. Svoje veliko znanje u području sporta koristi već preko 45 godina angažmanom u radu s djecom te sudjeluje na mnogo natjecanja od osnivanja saveza kao voditelj, organizator te konačno i kao aktivan dio Hrvatskog školskog sportskog saveza – trener, profesor, tajnik, član skuštine te član Tehničke komisije u futsalu“, potvrđuju iz Saveza.

Hrvatski školski sportski savez pridružuje se velikom i divnom nizu nagrada i priznanja dodijeljenih profesoru Batiniću nagradom za životno djelo Hrvatskog školskog sportskog saveza za dugogodišnji i predan rad u području školskog sporta i velik doprinos razvoju sporta u Republici Hrvatskoj, a svom „Đuki“ zahvaljuju na svemu što je učinio i što nastavlja činiti za zajednicu školskog sporta. Nagradu mu je dodijelio glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, dr. sc. Ivan Dujić.

„Da sport bude dostupan školskoj djeci i da se svi mogu uključiti, to mi je misija od kad sam završio sportsku rekreaciju, a tada je ona još bila u povojima. Ovo je kruna na jedan moj opus dugogodišnjeg truda i rada“, rekao je Đuro Batinić zahvalivši svima s kojima je doživio neka od najljepših iskustava u školskom sportu i s kojima nastavlja raditi na promicanju sporta i tjelesne aktivnosti u Lijepoj Našoj. 

FAIR PLAY NAGRADA

Fair play nagrada dodijeljuje se u suradnji s Hrvatskim fair play odborom kao nastavak projekta Fair play karton – tijekom školske godine dodijeljuju se fair play kartoni, a svi dobitnici ulaze u izbor za najbolji fair play čin koji osvaja i fair play nagradu. Ove godine povjerenstvo je odabralo Luciju Cvitković iz III. OŠ Bjelovar koja je nastupila na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu u travnju ove godine.

Hrvatski školski sportski savez predstavlja i Godišnjak školskog sporta koji sadrži sve rezultate, natjecanja, sportske programe te edukativne i nagradne projekte koji su obilježili prošlu školsku godinu najavljujući nova državna prvenstva koja će u 2024. godini okupiti više od 12,000 djece i mladih.

Marija Bobinski, mag. comm.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja