Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 27. I 28.4.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Noina arka (Noah’s Ark)

Animirani, mjuzikl, komedija; Uloge/Glasovi: Dino Jelusić, Jan Kovačić, Bojan Navojec, Ivan Đuričić, Mara Picukarić, Nina Kaić, Filip Vidović

Noina arka predstavlja zabavan i originalan pristup jednoj od najikonografskijih i najpoznatijih priča svih vremena, s ljupkom kombinacijom humora, šarma i simpatičnih likova. Film prati dva miša, karizmatičnog pjesnika s groznom tremom na pozornici, i talentiranog i šarmantnog gitarista. Kada počnu kiše, samo jedan mužjak i jedna ženka svake vrste smiju ući na Noinu arku. Uz pomoć lukavog škrguta i sreće koja im se nasmiješila, Vini i Tito uspijevaju neprimjetno ući na Arku i zajedno spriječiti sukob između mesoždera i biljojeda. U isto vrijeme, životinje izvode niz klasičnih pjesama inspiriranih poznatim pjesnikom Viníciusom de Moraesom. Mogu li ovi talentirani skriveni putnici glazbom razbiti napetost i pomoći ovim zatvorenim stvorenjima preživjeti zajedno 40 dana i 40 noći?

  • 27. I 28.04..2024., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Abigail (Abigail)

Horor, triler; Uloge: Kathryn Newton, Dan Stevens, Kevin Durand, Melissa Barrera, Alisha Weir, Giancarlo Esposito, Angus Cloud, William Catlett

Nakon što skupina potencijalnih kriminalaca otme dvanaestogodišnju kćer balerinu moćne osobe iz podzemlja, sve što moraju učiniti kako bi prikupili otkupninu od 50 milijuna dolara jest paziti na djevojčicu preko noći. U izoliranoj vili, otmičari počinju nestajati, jedan po jedan, i otkrivaju, na svoj sve veći užas, da su unutra zaključani bez normalne djevojčice. Od Radio Silence, redateljski tim Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett koji stoji iza zastrašujućih modernih horor hitova Ready or Not, Scream iz 2022. i prošlogodišnji Scream VI—dolazi drska, krvožedna nova vizija vampirskog filma, koju je napisao Stephen Shields (The Hole in the Ground, Zombie Bashers) i Guy Busick (franšiza Scream, Ready or Not).

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 10.05.2024. IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA MEĐIMURJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga možete do 10. svibnja 2024. godine pogledati izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja strukovna je umjetnička organizacija koja djeluje od 2000. godine te okuplja povjesničare umjetnosti, likovne kritičare, likovne pedagoge, akademske slikare, kipare i grafičare, magistre primijenjenih umjetnosti, fotografe, dizajnere interijera, tekstilne dizajnere, dizajnere keramike te medijske dizajnere sa profesionalnim djelovanjem u polju likovne i vizualne umjetnosti.

Na izložbi u Muzeju Grada Preloga radove izlaže jedanaest članica i članova HDLU Međimurja: Andrija Večenaj, Vesna Osojnički, Lucija Berdin Kokol, Mirna Žerjav, Kristina Pongrac, Edi Radan, Bojana Vojvodić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Viktorija Balog Mikac i Kaja Resman. Na ovoj ih je izložbi okupila želja da se “međimurska scena” akademskih umjetnika podastre jednoj vrsti pregleda, revizije u najširem smislu riječi, kako to u predgovoru kataloga izložbe piše Tanja Špoljar, povjesničarska umjetnosti. Također ističe da se autorice i autori tematski često oslanjaju na neposrednu okolinu, vezani su uz prirodu, brigu za okoliš, specifične prirodne materijale te spoj tradicionalnih materijala i društveno angažiranih poetika ili pak uz veoma intimna promišljanja o svijetu oko sebe.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 18. DO 24.04.2024, OBILJEŽAVANJE NOĆI KNJIGE U PRELOGU

Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

U trinaestom izdanju manifestacije, sudjelovat će Knjižnica i čitaonica Grada Preloga sa zanimljivim programom za sve uzraste u tjednu prije i nakon spomenutog datuma.

Tako u četvrtak 18.travnja gostuje Josipa Pavičić koja će s početkom u 18:00 sati predstaviti svoju najnoviju knjigu: „Ja, pa ja i opet ja!“, a koja tematizira osobine narcisoidne ličnosti.

Na sam Dan hrvatske knjige, KIČ Prelog organizira svoj tradicionalni TRIVIA KVIZ koji će se ovoga puta održati uz epitet MEĐUGENERACIJSKI jer će na njemu sudjelovati učenici OŠ i SŠ Prelog te ekipe iz različitih udruga umirovljenika donjeg dijela Međimurja.

Kraj obilježavanja ove manifestacije održat će se u srijedu 24.travnja. s kreativnom radionicom pisanja poezije za mlade koju će voditi lokalni autor i glazbenik Emanuel Srpak. Knjižnica ističe međugeneracijsku solidarnost i empatiju kao važne komponente koje u kontekstu teme manifestacije – kataklizma, mogu osigurati opstanak kulture i društva općenito.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Raspored događanja:

Četvrtak 18.04.2024. u 18:00 Josipa Pavičić: Ja, pa ja i opet ja! – predstavljanje knjige (Knjižnica)

Utorak 23.04.2024. u 10:00 Međugeneracijski Trivia Kviz (Multimedija)

Srijeda 24.04.2024. 17:30 Emanuel Srpak: Buđenje kreativnosti – radionica pisanja poezije (Multimedija)

DOGAĐANJA

  • 26. DO 28.04.2024., OD PETKA DO NEDJELJE, 23. SAJAM CVIJEĆA U PRELOGU

Nadolazeći nam vikend, osim sunca i toplijih temperatura, donosi i popularni tradicionalni 23. Sajam cvijeća u Prelogu. Od 26. do 28. travnja 2024. godine centar Preloga ukrasit će izlagačka mjesta preko 40 izlagača, a rapsodija boja, mirisa i okusa očarat će posjetitelje – one velike i male.

Osim bogatog kulturno-zabavnog programa koji će se odvijati na centralnoj pozornici, u subotu pozivamo roditelje i djecu na zanimljive radionice u organizaciji Dječjeg kluba SiMS. Od 9.30 do 12 sati najmlađi će posjetitelji moći sudjelovati na radionice „Art&Flowers za djecu“, na izradi ukosnica, vjetrenjača i prigodnih ukrasa, a za one željne maskiranja tu je i oslikavanje lica.

 

Program 23. Sajma cvijeća u Prelog:

26. travnja (petak) – 17 sati

Dječji vrtić „Vesela loptica“

Dječji vrtić „Fijolica“

Plesno-scenska skupina Udruge umirovljenika Prelog

Udruga Kalinka

Pjevački zbor Grada Preloga

27. travnja (subota) – 10 sati

Glazbeni trio „Tri fir“ – irska pubska i folk glazba

Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog

Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog

U 11 sati – Muzej Croata insulanus Grada Preloga – Otvorenje izložbe Anje Pintar

28. travnja (nedjelja) – 15 sati

Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec

Puhački orkestar Grada Preloga

Občina Puconci

Tijekom cijelog trajanja Sajma:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga – Izložba na otvorenom HAUSTORY

Posjetite 23. Sajam cvijeća, kupite koji cvijet, sadnicu, biljku od lokalnih OPG-ova i budite dio cvjetne bajke donjeg Međimurja. Vidimo se u rascvjetalom Prelogu!

  • 28.04.2024., NEDJELJA OD 9 DO 18 SATI, BIMEP, SPORTSKO REKREATIVNA BICIKLIJADA MEĐIMURJEM

Pod organizacijskom palicom Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i Međimurske županije, sportsko rekreativna biciklijada BIMEP (Biciklom međimurskim putevima) svake godine privlači sve više zaljubljenika u biciklizam i pobornika zdravog načina života, a ove se godine ponovno očekuje više od 1500 sudionika. Ove će se godine popularni BIMEP održati u nedjelju, 28. travnja, od 9 sati do 18 sati, a jedan od punktova nalazit će se i u Prelogu.

Diljem Međimurske županije biti će organizirano 19 punktova koji će se nalaziti u Goričanu, Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Donjem Vidovcu, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Maloj Subotici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu. Prilikom uključivanja svaki sudionik dobija prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja i to nakon što ispuni prijavnicu s kojom potvrđuje da je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji. Za djecu i mlađe od 14 godina pristupnicu potpisuje (ili supotpisuje) roditelj. Prilikom uključivanja na nekom od punktova, uplaćuje se startnina u iznosu od 1 euro. Dolaskom na punktove svaki sudionik će dobiti pečat u svojoj diplomi, kao dokaz da je prošao određenu dionicu. Punkt u Prelogu će se nalaziti ispred Crkve sv. Jakoba, u samom centru Prelogu. Biti će to prava priprema za Prvomajsku biciklijadu ulicama Grada Preloga, u srijedu 1. svibnja.

  • 30.04.2024., UTORAK OD 17 SATI, OTVORENJE SPORTSKOG PARKA DAMIR DOMINIĆ U OPOROVCU

Gradsko vijeće Grada Preloga donijelo je, na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici, održanoj 21. ožujka 2024. godine, Odluku o imenovanju parka u Oporovcu, imenom Sportski park Damir Dominić, u spomen na istaknutog sportskog i društvenog djelatnika Damira Dominića. U utorak, s početkom u 17 sati, održat će se u Oporovcu svečanost otvorenja obnovljenog prostora u Oporovcu, koji će sada nositi ime Sportski park Damir Dominić. Nakon otvorenja odigrat će se i nogometna utakmica između „Oporovčana“ i „Legendi Galeba“, a nakon nogometnih uzbuđenja slijedi i druženje uz Mustač Band.

Damir Dominić, rođen je 11. siječnja 1968. godine. Bio je uspješni gospodarstvenik i uspješni sportski djelatnik. Vlasnik tri tvrtke koje danas broje četrdesetak zaposlenih: Royal transport d.o.o., Royal otpremništvo d.o.o., AD vozila d.o.o. Dugi niz godina radio je na razvoju mjesta Oporovec kao predsjednik Mjesnog odbora. Osobno i sa svojim tvrtkama bio je sponzor mnogim sportskim i kulturnim udrugama. U dva je mandata bio član Poglavarstva Grada Preloga zadužen za gospodarstvo, bio je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Gospodarske zone Sjever kod osnivanja, u dva mandata predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Fijolica Prelog. Prerani odlazak zatekao ga je na mjestu predsjednika Nadzornog odbora Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. Prelog. Jedan je od osnivača Rotary cluba Prelog. Više od dvadeset godina trajala je njegova nogometna sportska karijera, a tridesetak godina bio je uspješan sportski djelatnik, kao predsjednik Nogometnog kluba Galeb iz Oporovca, dopredsjednik Međimurskog nogometnog saveza, član Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza te komisija Hrvatskog nogometnog saveza. Njegova Gradska kavana Lovac nezaobilazno je mjesto druženja cijelog Međimurja. Prošle 2023. godine, primio je Javno priznanje Grada Preloga, Grb Grada Preloga. Prerano je preminuo 9. veljače 2024. godine.

  • 01.05.2024., SRIJEDA U 9 SATI, PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

Prvi dan mjeseca svibnja, Praznik rada, donosi novo druženje ulicama Preloga uz Prvomajsku biciklijadu. Turistička zajednica Grada Preloga poziva na biciklijadu, koja će i ove godine proći ulicama mjesta s područja Preloga, a to su naravno: Prelog, Čehovec, Cirkovljan, Hemuševec, Draškovec, Čukovec, Oporovec i Otok. U odličnoj atmosferi i dobrom društvu, biciklom će svi sudionici proći blizu trideset kilometara. Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a pogotovo obitelji s djecom, da se pridruže Prvomajskoj biciklijadi. Biciklijada nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje. Prvomajska biciklijada Grada Preloga okuplja bicikliste rekreativce, ljubitelje vožnje, kao i obitelji s djecom. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga u srijedu, 1. svibnja, točno u 9 sati ispred župne crkve sv. Jakoba, a cilj i druženje na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrjepa, uz obavezni prvomajski grah te zabavni dio uz odličnu glazbu. Dođite i pridružite se, razgibajte se, razveselite, budite u dobrom društvu i na ovogodišnjoj Prvomajskoj biciklijadi Turističke zajednice Grada Preloga.

RUTA BICIKLIJADE: PRELOG – ČEHOVEC – DONJI KRALJEVEC – CIRKOVLJAN – DRAŠKOVEC – HEMUŠEVEC – LOVAČKI DOM DRAŠKOVEC (ODMORIŠTE) – ČUKOVEC – OPOROVEC – PRELOG – OTOK – MARINA.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja