Međimurje Press
Sport+

Volonteri u parku obilježili EU tjedan sporta i svjetski dan srca

Aktivnosti “Volonteri u parku” koje se održavaju u okviru projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove godine zbog epidemioloških preporuka i mjera nisu toliko bazirana na masovnosti koliko na obilježavanju značajnih datuma u kalendaru.

Projekt na području Međimurja provodi županijski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca te je akcijom koja je održana u utorak 29. rujna u čakovečkom Perivoju Zrinski obilježen Europski tjedan sporta i Svjetski dan srca. Sudionici aktivnosti bili su članovi Grupe za nordijsko hodanje koja djeluje pri Zavodu, koji su tradicionalnim nordijskim pješačenjem kroz pitoreskni Perivoj Zrinski skrenuli pozornost na sportske i zdravstvene aspekte aktivnosti.

Koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec podsjetio je kako je cilj aktivnosti organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu. “Prijašnjih godina u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije imali smo brojne aktivnosti koje su upravo u ovom tjednu i povodom Svjetskog dana srca okupile tisuće ljudi. Samo smo na središnjem čakovečkom Trgu Republike imali preko 700 sudionika. No, ove godine prisiljeni smo raditi i živjeti u okolnostima koje se nazivaju novo normalno. Zbog odlične suradnje sa Zavodom odlučili smo i u 2020. ipak na neki način biti dio europske i svjetske sportsko-zdravstvene priče” naglasio je Jakopec.

O važnosti obilježavanja Svjetskog dana srca govorila je voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo županijskog Zavoda Renata Kutnjak Kiš. “40 posto smrtnosti u Međimurju vezano je uz bolesti srca i krvožilnog sustava. Broj oboljelih se može smanjiti uz redovitu tjelovježbu i pravilnu prehranu” poručila je. U utorak je tako 40 nordijskih pješaka napravilo krug oko čakovečkog Starog grad Zrinski, ali i poslije se zaustavilo u atriju dvorca gdje im je osoblje Muzeja Međimurje održalo kratko predavanje. Tema je bio dvorac i bastion kroz stoljeća, ali i povijest obitelji Zrinski koja je imala i još uvijek ima veliki utjecaj na Čakovec i Međimurje.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan kazala je kako su se vrlo rado odazvali predavanju. “Trebali smo s gradskom sportskom zajednicom imati nekoliko aktivnosti u godini kada Čakovec nosi titulu Europskog grada sporta, ali je pandemija virusa COVID-19 onemogućila sve naše planove. No, i na ovaj način šaljemo poruku podrške sportašima” izjavila je.

Tomica Jakopec, dipl. novinar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja