Međimurje Press
Gospodarstvo

Održana završna konferencija projekta „Pomozi, zaposli, usreći“

U prostoru Poduzetničkog centra u Prelogu, održana je završna konferencija projekta „Pomozi, zaposli, usreći“

Uz žene, zaposlene u ovom projektu, konferenciji su nazočili i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, državni tajnik Dragan Jelić i pomoćnik ministra Dražen Opalić, predstavnici partnera u provođenju projekta, Centra za socijalnu skrb Čakovec te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec, predstavnici Grada Preloga te predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Pučkog otvorenog učilišta Čakovec te Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Sve je pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, zatim državni tajnik Dragan Jelić te Nikola Hren, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec. Rezultate projekta predstavio je voditelj projekta Miroslav Hržić, uz voditeljicu projekta Mateju Kavran Matjačić te koordinatoricu projekta Mariju Igrec.

Gradu Prelogu je unutar ovog projekta dodijeljeno ukupno 2.016.222,80 kuna uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odnosno iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta je trajala 30 mjeseci, dok su žene pružale uslugu pomoći u kući 24 mjeseci. Cilj projekta je bio osnaživanje pripadnica ciljane skupine, žena u nepovoljnom društvenom položaju, kroz zapošljavanje i edukaciju te poboljšanje kvalitete života i smanjenje isključenosti starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Na području Grada Preloga bilo je zaposleno 10 žena koje su radile na poslovima pomoći u kući te brizi, potpori i podršci za 50-tak starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Žene  su prošle program osposobljavanja za gerontodomaćicu, a obavljale su poslove pomoći u kući, od kupovine namirnica, pripreme obroka pa sve do pomaganja u administrativnim poslovima. Kroz projekt je također bio zaposlen voditelj projekta na 50% radnog vremena i koordinator projektnih aktivnosti na 100% radnog vremena. Projektom su ostvareni zadani ciljevi:

  • osposobljeno je 10 žena za gerontodomaćicu,
  • zaposleno je 10 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja na razdoblje od 24 mjeseci,
  • nabavljena je oprema-10 bicikala, koje su žene koristile za prijevoz do krajnjih korisnika te radna odjeća,
  • podijeljene su osnovne higijenske i kućanske potrepštine korisnicima usluga,
  • postignuta je socijalna uključenost krajnjih korisnika i integracija žena.

Projekt je rezultirao obostranom dobrobiti između žena i krajnjih korisnika. Uključivanjem žena u projekt se dao doprinos njihovoj integraciji u društvene aktivnosti te se ojačala njihova uloga na tržištu rada i u obitelji, a s druge strane, krajnjim korisnicima se putem pomoći koju su im žene osigurale, povećala kvaliteta života, potaknula socijalna uključenost te se smanjio rizik od siromaštva. Projekt „Pomozi, Zaposli, Usreći“ koji se provodio na području Grada Preloga je završen. Nestrpljivo se iščekuje nastavak projekta, a svima sudionicima i onima koji su na bilo kakav način pomogli u provedbi projekta iskrene zahvale.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja