Međimurje Press
Gospodarstvo

Svjetski dan norma – 14. listopada 2022.

Svake godine 14. listopada članovi IEC-a, ISO-a i ITU-a slave Svjetski dan norma kojim se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodne norme.

 PORUKA ZA SVJETSKI DAN NORMA 2022.

„Zajednička vizija za bolji svijet – napredak za planet i ljude uz norme

Vrijeme je da izgradimo bolji, pravičniji, uključiviji i održiviji svijet, kako bi u njemu mogle uživati generacije iza nas. Da bismo to ostvarili, moramo surađivati.

S našim partnerima širom svijeta obilježavamo Svjetski dan norma i slavimo normizacijski sustav, koji se temelji na suradnji. U svijetu gdje nas razlike često dijele i ometaju napredak, zastupamo dijalog i izgradnju konsenzusa i borimo se da se svaki glas čuje.

Osim što potiču suradnju i uključivanje svih interesnih strana, norme daju praktična rješenja za probleme stvarnog svijeta, poput onih koji su u težištu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Oni predstavljaju zajednički plan mira i napretka za ljude i planet. Obuhvaćaju brojna područja, a norme imaju ulogu u gotovo svima.

Za ostvarenje ciljeva održivog razvoja nužna je suradnja brojnih javnih i privatnih partnera te upotreba svih dostupnih alata za širenje dobre prakse, uključujući međunarodne norme i ocjenu sukladnosti.

Zbog tog razloga Hrvatski zavod za norme koristi Svjetski dan norma kao priliku da se ubrza zajedničko djelovanje putem normi. Saznajte više na www.WorldStandardsDay.org.

Svim članovima HZN-a, članovima tehničkih odbora HZN-a, korisnicima i suradnicima želimo sretan Svjetski dan norma!

Sergio Mujica,
glavni tajnik ISO-a
ISO se temelji na uključivom dijalogu i konsenzusu. Uzimajući u obzir potrebe svih dajemo ljudima rješenja iz stvarnog svijeta kako bi se mogli sučeliti s izazovima održivosti.“
Ulrika Francke, predsjednica ISO-a
„ISO ima idealnu poziciju da se bavi zajedničkim izazovima, kao što je omogućavanje mjerljivog napretka prema neto nula emisija. Ambiciju pretvaramo u stvarnost zajedničkom stavom i jasnim smjernicama za zaštitu klime.“

Igor Božičević,
ravnatelj HZN-a
„Svjetskim danom norma slavimo svoje sudjelovanje u sustavu normizacije u kojem razvijamo rješenja koja su djelotvorna u svim razmjerima – od rješavanja konkretnih nacionalnih problema do mjerljivog doprinosa našeg napretka svjetskim nastojanjima.
U HZN-u trenutačno djeluju 174 tehnička odbora u čiji je rad uključeno oko 1780 hrvatskih stručnjaka, koji predstavljaju industriju, inženjerske komore, strukovne udruge, znanstvene i obrazovne ustanove, tijela državne uprave itd. Zahvaljujući zajedničkomu radu HZN objavio je više od 34 000 hrvatskih norma koje nam život čine boljim, kvalitetnijim i sigurnijim. ​HZN prihvatio je oko 4000 harmoniziranih europskih norma, od čega ih je 120, uz veliki doprinos hrvatskih stručnjaka prevedeno na hrvatski jezik. “

Mirjana Fijolić, univ.bacc.pol., univ.spec.oec.pred.

Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću
Hrvatski zavod za norme

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja