Međimurje Press
Korisni savjetiZdravlje

Može li ples izliječiti post-COVID depresiju?

Od 15.10. do 22.10.2022. u Zagrebu, provesti će se projekt za mlade s posebnim potrebama i mlade s manje mogućnosti pod nazivom “Dance as a medium for change”. Projekt je financiran sredstvima Europske unije. Uzimajući u obzir stres kao vodeći problem u maloljetničkim skupinama, ovoj temi treba posvetiti više pažnje. Kako se većina ljudi svih dobnih skupina teško nosi sa stresom, često im je lakše potražiti olakšanje u aktivnostima koje otupljuju um, poput gledanja televizije ili listanja društvenih mreža.


S obzirom na aktualnu pandemiju i njezine učinke na mentalno i opće zdravlje, posebice mladih, projekt koji je razvila ova skupina ima za cilj riješiti problem sve slabijeg psihičkog stanja mladih.
Na temelju ograničenja kretanja i društvenih okupljanja nakon pandemije COVID-19, partneri projekta uočili su nekoliko problema kod mladih, poput osjećaja izoliranosti i usamljenosti, što dovodi do tjeskobe i stresa. Ovaj projekt omogućuje pogođenoj skupini da aktivno sudjeluje u lociranju i rješavanju problema koje su smatrali izazovnim.

Kako bi se tjelesna aktivnost lakše uključila u život mladih ljudi, ples se pokazao kao odličan posrednik. Potvrđene su brojne dobrobiti plesa na opće zdravlje. Dok su rezultati redovite tjelovježbe na tjelesnu dobrobit jasni, njezin utjecaj na mentalno zdravlje često se zanemaruje. S boljim i snažnijim tijelom, ali i osjećajem da ste aktivni, dolaze mnoge mentalne i emocionalne dobrobiti. To je rezultat oslobađanja serotonina koji se pojačava tijekom plesanja. Ova kemikalija proizvedena u središnjem živčanom sustavu regulira sreću, spavanje i buđenje, apetit, mučninu i sposobnost učenja, što je čini odličnom za istinsko ublažavanje štetnih učinaka stresa.
Ovaj projekt ima za cilj implementirati ples kao metodu ublažavanja stresa i učiniti ga mehanizmom za zdravo suočavanje s istim.
Ciljevi projekta su sljedeći:
– Identificirati i pristupiti stresorima i učincima stresa koji zabrinjavaju sudionike
– Upoznati sudionike s manifestacijama stresa
– Učiniti ples platformom za učenje uspješnih mehanizama suočavanja sa stresom
– Predstaviti dobrobiti tjelesne i društvene aktivnosti na cjelokupno zdravlje te motivirati sudionike da se češće uključe u takve aktivnosti
– Povećati međukulturalnu svijest i osjećaj identiteta EU
– Promovirati Erasmus+ i prilike koje se pružaju mladima u EU – u

Očekuje se da će projekt utjecati na sudionike na pozitivan način, tako da razviju mehanizme suočavanja sa stresom i implementiraju ih u svoj svakodnevni život.
Stoga, tijekom 8 dana radionica projekta, mladi iz Hrvatske će, zajedno s njihovim vršnjacima iz Bugarske i Rumunjske, podijeliti svoja iskustva, implementirati plesne i antistresne radionice te pronaći zajednička rješenja. Osim osoba s imanje mogućnosti, na projektu će sudjelovati slijepi i gluhi mladi iz Bugarske i Rumunjske. Emocionalni i psihološki utjecaj koji tjelesna aktivnost može imati na mlade osobe s invaliditetom značajni su za njihov osobni razvoj.

Organizator projekta je Urbana mladež te plesni studio Bachata Inspire, dok su partneri Asociatia Babilon Travel iz Rumunjske i Union of Deaf iz Bugarske. Ako ste i vi između 13 i 30 godina možete sudjelovati na ovakvim projektima.
Ovim putem Urbana mladež poziva sve zainteresirane da se prijave na mailing listu, za sudjelovanje na budućim Erasmus projektima https://forms.gle/btiHquaoUomgKspVA

Roberto Mesir

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja