Međimurje Press
Grad Mursko Središće

Dani tehničke kulture u Međimurskoj županiji, Mursko Središće, subota, 2.7.2022.

Zajednica tehničke kulture Međimurske županije obilježila je svoj „Dan tehničke kulture“ u subotu, 2. srpnja u Murskom Središću. Vrlo bogat program započeo je u 9 i trajao je do 14 sati.  Svoje aktivnosti prikazale su sve članice Zajednice, nekoliko međimurskih udruga i pojedinaca koji se bave tehničkom kulturom, a nisu članice Zajednice, te udruge tehničke kulture iz Varaždinske županije s kojima je razvijena dugogodišnja suradnja.

Program se odvijao uz Muru u centru Murskog Središća u velikom šatoru, prostorijama i parkiralištu ispred Centra za kulturu, Lučici, Šetnici Svete Barbare i uzvodno na Izletištu “Fusek“ kod skele.

Sa Šetnice Svete Barbare i mnogih dvorišta gosti i domaćini promatrali su prelete zrakoplova, Aerokluba „Međimurje“ i ultra lake letjelice Zmajarskog kluba „Rode“ iz Preloga.

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Foto kino klub Ivanovec, Radio klub „Međimurje“, CODE CLUB Mursko Središće, KMT OŠ Domašinec i Udruga „Naša djeca“ Općine Orehovica postavili su izložbe radova i fotografija, te su u velikom šatoru organizirali različite radionice za učenike. Astronomsko društvo „VEGA“ svojim je teleskopom omogućilo promatranje Sunca. Auto klub Čakovec u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom educirali su djecu i odrasle građane iz prometne preventive i opće sigurnosti građana. Radioklub „Međimurje“ i Radio amaterska udruga „Sloga“ iz Varaždina ostvarili su veći broj radio i satelitskih veza iz čitavog svijeta. Članovi Oldtimer kluba „Međimurje“ ponosno su prikazali svoja vozila, dok se njihov „Oldtimer bend“ pjesmom i sviranjem  pobrinuo za dobro raspoloženje na Šetnici i u šatoru. Josip Balog iz Ivanovca je u šatoru izložio najvrijednije eksponate iz svoje zbirke, Muzeja starih uređaja, aparata i strojeva. Svi izlošci su bili u funkciji i mnoge starije posjetitelje vratili su kroz sjećanje u doba mladosti.

Posebnu pažnju izazvale su izložbe čakovečkih srednjih škola: Gimnazije, Graditeljske škole i Srednje škole Čakovec, radovima iz STEM područja. Učenici i roditelji mogli su iz prve ruke od sadašnjih učenika, profesora i ravnatelja škola dobiti sve informacije o programima škola i ovogodišnjim upisima u te škole.

Međimurski informatički klub i Mladi informatički stručnjaci iz Čakovca u Multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“, proveli su informatičku radionicu za petnaestak učenika radeći u „Biblioteci OpenCV, s programskim jezikom Python“.

Nautički klub „Labud“ iz Preloga“, prikazao je kako se gradi drveni, izvorni riječni čamac, a „Vidovski zlatari“  kako se ispire zlato. Domaći „Kajak – kanu klub „Mura“ na obali je prikazao razne vrste riječnih plovila, a u Lučici je demonstrirao primjenu na vodi. Organizirali su besplatni spust rafting čamcima.

Na igralištu kod skele Josip Dodlek iz Čakovca, postavio je geodetsku kupolu i prikazivao način postavljanja i spajanje elemenata. Članovi Aerokluba na veselje najmlađih, a i starijih postavili su jedrilicu u koju se moglo ući i simulirati njezino upravljanje. Demonstrirali su letove radiom vođenih modela zrakoplova i dronova. Svi zainteresirani učenici i djeca mogli su uz stručnu pomoć izraditi model zrakoplova i rakete i isprobati njihovu funkcionalnost. Članovi Zmajarskog kluba „Rode“ na igralištu su postavili letjelicu – zmaj i objašnjavali principe letenja zmajem.

Skelar Stjepan Zadravec – Čepek imao je pune ruke posla, prevozeći skelom sve zainteresirane, koji su došli iz mnogih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije.

Obraćajući se sudionicima Dana tehnike, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, istaknuo je da svoje aktivnosti predstavljaju sve udruge članice Zajednice, te pojedinci, udruge i škole koje su najavile svoj dolazak. Zahvalio je gradu Mursko Središće na domaćinstvu.

Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, zahvalio je Zajednici što je došla upravo u Mursko Središće prikazati impresivnu djelatnost tehničke kulture u Međimurju. To je za grad posebni događaj.

Izaslanica predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture dr.sc. Damira Tomića, Dragica Benčik, članica Upravnog odbora u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture pozdravila je skup, čestitala na dosada prikazanom i zaželjela je uspješan nastavak Dana tehnike.

Međimurski župan, Matija Posavec istaknuo je da svaki koji na bilo koji način sudjeluje u današnjem Danu tehnike, treba biti ponosan na to, Napomenuo je da će Međimurska županija i dalje biti podrška u radu Zajednici.

Članovi Foto kino kluba Ivanovec sve su to zabilježili fotoaparatima i kamerama, montirali i nadaju se dobrom filmu koji će uputiti na natječaj.

Video s Dana tehnike možete pogledati ovdje: https://youtu.be/JtEVFBY9lrI

Nedavne aktivnosti Zajednice i udruga:

https://youtu.be/BP8Ioe_R34k

https://youtu.be/A6uiqNAyooE

Željko Medved  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja