Međimurje Press
NekategoriziranoŽupanija

Pitali smo župana je li postoje projekcije za smanjenje proračunskog duga?

UOČI DANAŠNJE SJEDNICE SKUPŠTINE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE pitali smo župana o projekcijama za smanjenje proračunskog duga

Evo odgovora župana Matije Posavca…

Smanjili smo dug za 20% u konsolidiranom proračunu. Najveći generator bila je Županijska bolnica Čakovec koja je prošle godine poslovala, vjerovali ili ne, pozitivno. To pozitivno poslovanje zapravo daje odgovor svima koji su proteklih godina napadali bolnicu i taj dug koristili u „neke svrhe“.

Međutim, s druge strane imate situaciju od prije dva tjedna prilikom raspodjele  sredstava iz Državnog proračuna prema svim županijskim bolnicama na razini 60 milijuna eura. Od tog iznosa ŽB Čakovec je dobila 0,2%, tj. 177 tisuća eura.

E sad, kakva se poruka šalje? Kad poslujete pozitivno, kad poslujete racionalno, kad na vrijeme plaćate svoje obaveze, kad ne stvarate dugove koji su duži od 120 do 180 dana, onda jednostavno dobijete i manje sredstava. To se dogodilo u ovom našem slučaju. Mi smo kao osnivači i Uprava bolnice kao managemet, rekli da se ni u jednom trenutku ne želimo dovesti u situaciju da imamo problem s veledrogerijama oko isporučivanja lijekova. Rekli smo da te račune moramo plaćati na uštrb nečeg drugog, kako ni jedan pacijent ne oskudijeva lijekovima. Stvorili smo tako uredno poslovanje u ovim uvjetima, a neki koji to ne rade, država ih naprosto sanira.

Tako je i oko kapitalnih  investicija. Jučer je završena energetska obnova naše bolnice, gdje je izvorni prihod županijskog Proračuna lani bio 1,9 milijun eura, odnosno 15 milijuna kuna. Da je to neko drugi, onda bi tim novcem županija riješila svih svojih dugovanja. Generalno, bez obzira dali je minus ili plus u proračunu županije (nismo firma da moramo zarađivati i stvarati dobit), dokle kad god ima prilike za investicije, prilike da povučemo sredstva čak i da financiramo, to nam je prioritet bez obzira na generalni financijski rezultat.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja