Međimurje Press
Grad Prelog

Obilježen blagdan Gospe Snježne u Oporovcu!

Vjerskim slavljima te druženjem uz koncert Mirka Švenda Žige, obilježeno je ovogodišnje proštenje u Oporovcu. Oporovec svoj dan slavi uz blagdan Gospe Snježne. Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza.

Obljetnica posvete slavne rimske bazilike svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u narodu se slavi kao Gospa Snježna. Ovaj naziv, Sancta Maria ad nives, potječe iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. tadašnjem papi Liberiju, rimskom patriciju Ivanu i njegovoj supruzi. Kako nisu imali djece, ne znajući kome da ostave svoju bogatu baštinu, živo su se molili Blaženoj Djevici Mariji da preko nje saznaju volju Božju. I Presveta Djevica usliša molbe svojih štovatelja, te im se objavi u noći 5. kolovoza 352. Kazala im je da će joj biti veoma milo ako joj sagrade crkvu na mjestu gdje će sutra ujutro naći snijega. To isto objavljenje, u istoj noći, imao je i papa Liberije.  Gospa Snježna je i zaštitnica Hrvatskog Zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske županije, ali se štuje i u Gorskom Kotaru, Dubovcu (Karlovac), na Sljemenu ponad Zagreba, u Osijeku-Donji grad, Cavtatu.

Misna je slavlja predvodio župnik Župe sv. Roka iz Draškovca, Matija Vonić, a nazočili su, uz predstavnike udruga iz Oporovca, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te predsjednik Mjesnog odbora Oporovec Damir Dominić.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja