Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 25. siječnja do 1. veljače 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 28. I 29.1.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Garbura (Garbura)

Drama; Uloge: Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović, Zdenko Jelčić

Dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana koji je imao svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, gdje je ispraćen višeminutnim aplauzom!

 • 28. I 29.1.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Babylon (Babylon)

Drama; Uloge: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, P.J. Byrne, Lukas Haas, Olivia Hamilton, Tobey Maguire, Max Minghella, Rory Scovel, Katherine Waterston, Flea, Jeff Garlin, Eric Roberts, Ethan Suplee, Samara Weaving, Olivia Wilde

U režiji Damien Chazelle , Babylon je originalna priča epskih razmjera smeštena u Los Angeles 1920- ih, predvođena Brad Pittom, Margot Robbie, Diego Calva, kao i ansamblom koji čine Jovan Adepo, Li Jun i Jean Smart. Priča o ogromnoj ambiciji i nečuvenim ekscesima, prati uspone i padove više likova tokom ere neobuzdane dekadencije i izopačenosti koja je vladala u počecima Hollywooda. 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 27.01.2023., PETAK U 18 SATI, NOĆ MUZEJA U MUZEJU CROATA INSULANUS

18. Noć muzeja, s temom „Muzeji su važni“, želi potvrditi moć muzeja, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacija tisućama posjetitelja, koji će 27. siječnja 2023. pohoditi hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije. Muzeji imaju moć! Muzeji su važni! Muzeji u službi društva istražuju, sabiru, čuvaju, interpretiraju i izlažu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Razmjenom znanja i promišljanja s obrazovnim ustanovama i suradnjom sa zajednicom, u Muzeju Grada Preloga može se pogledati izložba „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu. „Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka te se naposljetku zasladite priločkim klecinprotom.

Uz šetnju Prelogom, zavirite u stalni postav Muzeja Grada Preloga koji predstavlja djela naivne umjetnosti i moderne hrvatske umjetnosti iz donatorske zbirke prof.dr.sc. Matije Berljaka koja obilježava jubilej, deset godina formiranja zbirke i osnivanja Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Izložba „Španceranje po priločkoj prošlosti“ pripremljena je i realizirana suradnjom Muzeja Grada Preloga s profesoricom povijesti i etnologije Tajanom Štefok i učenicima Srednje škole Prelog, Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga te lokalnom zajednicom. Manifestaciju Noć muzeja 2023. organiziraju Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Grad Prelog, koji su uz izložbeni program priredili radionice za učenike, glazbeni program te gastronomski zalogaj. Pridružite nam se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 27. siječnja 2023. godine od 18 sati do ponoći.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 27.01.2023., PETAK U 18 SATI, NOĆ MUZEJA U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA

Knjižnica će u Noći muzeja biti otvorena za posudbe od 18:00 – 22:00 sata. Noć muzeja će označavati noć otvorenih vrata knjižnice kada će svi posjetitelji moći ostvariti članstvo u knjižnici, vratiti, posuditi i produžiti građu, te koristiti sve dostupne resurse i zbirke knjižnice. Zainteresirani građani će moći nabaviti i novu slikovnicu „Pesjanek te gledi!“., saznati detalje o legendarnom pesjaneku u tematskom kutu multimedijalne dvorane ali i fotografirati se s maskotom pesjaneka, prirodne veličine, u prostoru Knjižnice.

  • 19:00 sati (prostor knjižnice) – Predstavljanje slikovnice „Pesjanek te gledi“ autorice Maje Lesinger i ilustratorice Nejre Turčinović. Program vodi Dominika Lukačić – Murković.

  • 18:00 – 22:00 Noć otvorenih vrata knjižnice

DOGAĐANJA

 • 28.I 29.1.2023., SUBOTA I NEDJELJA, FESTIVAL NOGOMETA U PRELOGU

I ove godine Nogometni klub Mladost Komet, uz potporu Grada Preloga i Zajednice sportskih udruga Grada Preloga, organizira Festival nogometa, turnir mlađih dobnih kategorija, koji će se igrati u dvije dvorane, dvorani Osnovne škole Prelog te dvorani Sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu. Turnir će se održati u subotu i nedjelju 28. i 29. siječnja 2023. godine, igra se u šest kategorija, od najmanjih šestogodišnjaka pa do ekipa u kategoriji U15. Za sada je prijavljeno osamdesetak ekipa iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko križevačke te Bjelovarsko bilogorske županije, a organizatori očekuju da će broj ekipa biti preko stotinu sa tisuću malih nogometaša u dvije sportske dvorane u Prelogu. Za sve posjetitelje Nogometni klub Mladost Komet priprema i bogatu tombolu. Pozivaju se svi ljubitelji nogometa da pogledaju male nogometaše i uživaju u dobrom društvu i dobrom nogometu.

 • 28.1.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

07. kolo – 28.01.2023.

08. kolo – 04.02.2023.

09. kolo – 11.02.2023.

10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

NAJAVE

 • 19.2.2023., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga, već tradicionalnim pozivom: „Bedaki norijo saki dan, a pametni samo na Fašnik“, poziva na ovogodišnji Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 19. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga. Povorku će već tradicionalno pratiti Puhački orkestar Grada Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja