Međimurje Press
PrenosimoVijesti

Čakovečkoj HDZ-ovki i njenom rođaku kojem je sređivala natječaj, određen jednomjesečni istražni zatvor!

URED europskog javnog tužitelja (EPPO) oglasio se o jučer uhićenima, HDZ-ovoj voditeljici iz HAMAG BICRO-a Magdaleni Dovečer i njenom rođaku Tihomiru Pajiću, kojemu je ona htjela namjestiti milijunski natječaj.

Određen im je jednomjesečni istražni zatvor. Dovečer je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, dok je Pajiću određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. U predmetu će biti ispitano nekoliko desetaka svjedoka.

EPPO kaže da pokrenuo istragu protiv dvoje hrvatskih državljana zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje te da su obje osumnjičene osobe uhićene jučer, 21. rujna 2022., na njihov zahtjev.

Dovečer sama pripremila dokumentaciju o nabavi pa prilagodila uvjete da bi obrt rođaka mogao konkurirati

Sumnja se da je prvoosumnjičenica, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG BICRO), na traženje drugoosumnjičenika, vlasnika grafičkog obrta, s kojim je rodbinski povezana, tijekom 2020. i 2021. godine, tijekom postupka javne nabave usluge – “Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND”, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (cca 113.000 eura), financiranog sredstvima EU, poduzimala radnje u cilju da obrtu drugoosumnjičenika osigura dodjelu navedenog projekta.

Tako je prvoosumnjičenica, iako je za pripremu i provedbu postupka predmetne javne nabave formalno bilo zaduženo Stručno povjerenstvo, u razdoblju od rujna do prosinca 2020., najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to na način da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Nakon toga, u siječnju 2021., prvoosumnjičenica je inicirala pokretanje predmetne nabave, a kada su u roku otvorenom za podnošenje ponuda, osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika, pristigle ponude još četiri druga ponuditelja, od kojih su ponude tri ponuditelja bile cjenovno povoljnije, suprotno preporukama djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika odbila kao nepravilne.

Predložila je Upravi da izaberu njenog rođaka

Slijedom toga je ponudu grafičkog obrta drugoosumnjičenika ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru iste, koja odluka je i donesena dana 30. ožujka 2021.

Nakon žalbe, opet isto – opet je ona sastavila zapisnik i upravo predložila rođaka

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičenica je još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., po njezinu prijedlogu, ponovno donijela odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičena je predmetno rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te je tek nakon neuspješnog ishoda iste, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga, na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja.

IZVOR: https://www.index.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja