Međimurje Press
Zdravlje

Sunčana Glavak: Briga o mentalnom zdravlju zahtijeva integrirani pristup!

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u plenarnoj raspravi o europskoj politici o mentalnom zdravlju istaknula je da diljem Europe, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 110 milijuna ljudi živi s mentalnim poremećajem koji rezultiraju s gotovo 250 tisuća smrti godišnje.

„Emotivna bol snažna je jednako kao i fizička, a mentalno zdravlje nije odredište, već proces. U tom procesu potreban nam je integrirani pristup. Vjerujem da bi razvoj psihijatrije u zajednici bio dobar korak“, rekla je eurozastupnica Glavak istaknuvši primjer Hrvatske u kojoj su napravljeni pojedini pilot projekti.

Na mentalno zdravlje građana utjecala je pandemija bolesti COVID-19, a dodatni izvori stresa proizlaze iz socioekonomskih prilika poput inflacije, pada standarda, rata u Ukrajini, prijetnji nuklearnim ratom, klimatskih promjena te, posebno kod mladih, cyberbullinga i međuvršnjaškog nasilja.

Zastupnica Sunčana Glavak zato se zauzima za izgradnju društva u kojem se terapije i razgovor s psihologom smatraju normalnim i poželjnim, a mentalno zdravlje ne predstavlja tabu temu.

„Ne možemo nekome samo reći bit ćeš dobro, treba mu pomoći“, zaključila je.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Program rada Komisije za 2023. godinu obuhvatiti inicijativu o mentalnom zdravlju koja je proizašla iz zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

Snimka govora: https://youtu.be/vH0es4iurJo

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja