Međimurje Press
EkologijaNekategoriziranoOpćine

I grad MURSKO SREDIŠĆE i SELNICA imaju „PRIBISLAVEC“

Nastavno na ovotjedno paljenje otpada na području Selnice, načelnik Ervin Vičević daje priopćenje:

„U utorak snimljeno zgarište na našem području pokazuje da požarišta ima svugdje, a ovo naše usko je vezano s naseljem Sitnice. Sve to jako dobro zna i predstavnik mještana Sitnica, no očito ni on nema više nadzor, odnosno kontrolu.

Nije ovo prvo zgarište, ali sam odlučio objaviti upravo zbog onih koji svoju posao odrađuju, ali nažalost, već na početku znaju da od svega neće biti ništa.

Sve je to zabrinjavajuće, no takav nam je, nažalost, zakonodavni sustav i gotovo smo nemoćni. Zakonom o komunalnom gospodarstvu sve se prebacuje na komunalne redare, a s druge strane zakonski okviri se ne mogu sprovesti. Zato je i nužna promjena zakona, samo, sad je već pitanje možemo li stati na kraju samovolji i neodgovornom ponašanju dijela stanovnika naselja Sitnice ili je već prekasno za sve?!

Na slikama se vide i deponirane salonit ploče  što je opasan otpad i usudim se reći da je ovo dovezeno od strane Hrvata jer nije prvi put.

Sve se na kraju svodi na rekla-kazala svjedoke jer netko je nešto vidio, ali kada treba staviti svoj potpis na prijavu onda više hrabrih nema. Posebno imamo „jake“ Facebook kritičare koji vrijeđaju, a pitanje je bi li dali javnu podršku. Društvene mreže, prvenstveno FB, su postale mjesto vrijeđanja i liječenja frustracija pojedinaca.

Na teren smo izašli i gradonačelnik Grada Mursko Središće i ja. Komunalni redari i policija. I što možemo? Ništa!!

Dok god se paljenje, u vrijeme kada je to strogo zabranjeno, ne okarakterizira kao teško kazneno djelo, pomaka neće biti. Ovakvim zakonima koje imamo samo zatrpavamo sudove koji i kažnjavaju počinitelje, no prekršitelji te kazne ionako neće platiti i imamo začarani krug neučinkovitosti cjelokupnog sustava. Eventualno netko od njih prihvati odrađivanje kazne kroz rad za opće dobro, a koje opet sa sobom povlači niz troškova – od obuke, zaštite na radu i sličnih zahvata čiji trošak opet pada na lokalnu samoupravu.

Već godinama govorim o uvođenju bezgotovinskih kartica. Takav sustav jedini može polučiti uspjeh s obzirom da na taj način možemo kontrolirati trošenje sredstava i na taj način lakše riješiti one koji sredstva troše nenamjenski.

Pozivam još jednom na žurnu izmjenu zakona, a posebno o komunalnom gospodarstvu.  Ovako imamo samo trakavice – prva opomena pa druga opomena pa dostava preporučeno pa ako ne želi preuzeti onda opet obična pošiljka i prođu mjeseci, a rezultata nema. Preslikajte zakone država u kojima to funkcionira besprijekorno, ukoliko već ne znate napisati učinkoviti zakon!

Osobno se jako angažiram na području Zakona o komunalnom gospodarstvu koje obuhvaća zapuštene i neuređene nekretnine. Svaki dan zovem vlasnike takvih jer na taj način barem uspijemo nešto dogovoriti. Neki od vlasnika se trgnu i barem dio njih počisti svoje zapuštene voćnjake, vinograde i dvorišta.

Vratit ću se na pravovaljanu presudu od prije par godina koja me zgrozila. Počinitelj priznao rušenje i krađu drva, počinitelj priznao prijetnje kako će nam svima odrezati glave motornom pilom. Presuda: OSLOBAĐAJUĆA jer motorna pila nije vlasništvo počinitelja (?!?)

I tada sam od policijskih djelatnika, koji su svoj posao odradili brzo i besprijekorno, čuo već poznatu rečenicu: „Ništa vam od toga neće biti!“.“

Bosiljka Oletić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja