Međimurje Press
Ekologija

Koordinatorice Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Centru za posjetitelje u Križnici

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je za koordinatore Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije studijsko putovanje u Centar za posjetitelje Križnica. Cilj putovanja bio je upoznati se s primjerima dobre prakse u domeni suradnje između osnovnih škola i javnih ustanova za zaštitu prirode u drugim dijelovima Republike Hrvatske. Domaćin ovogodišnjeg studijskog putovanja bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Koordinatorice Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav iz OŠ Hodošan, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Domašinec, OŠ Jože Horvata Kotoriba i OŠ Selnica s djelatnicama Međimurske prirode Sarom Kočiš, Ivanom Horvat i Robertom Radović, upoznale su atraktivan Centar za posjetitelje u Križnici.

Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav udaljen je oko 4 km od prelaza Drave. Drava se može prijeći skelom ili mostom, a do Centra vozi električni vlakić. Postav i rad Centra s posjetiteljima učeničke dobi, predstavila je Dora Šušak interpretatorica zaštićenih dijelova prirode. Glavna priča Centra je orao štekavac, vladar slavonskih nizina. Sama zgrada bila je u prošlosti vojna karaula i područna škola u mjestu Križnica. Sudionice studijskog putovanja obišle su interpretacijski postav, bioistraživačku stanicu, multimedijsku prezentacijsku dvoranu, multimedijsku učionicu, vidikovac, suvenirnicu te perivoj Centra. Studijsko putovanje završilo je degustacijom autohtone gastronomske ponude Virovitičko-podravske županije u ugostiteljskom objektu Zlatni klas u mjestu Otrovanec.

Koordinatorice su u zahvalile Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode na organiziranom studijskom putovanju, najavile nastavak suradnje unutar Zajednice škole, te drugim zajedničkim aktivnostima s učenicima u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima te volonterskim akcijama.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja