Međimurje Press
Županija

Župan Posavec pohvalio maturante, pripadnike romske nacionalne manjine

“Vašu upornost i borbenost želimo isticati kao primjer i inspiraciju drugima“

Nikolina VerešFilip BogdanSamanta BalogSebastijan RanilovićTomislav HorvatRobert HorvatŽelimir Ignac i Nikolina Oršuš učenici su završnih razreda međimurskih srednjih škola. Za manje od dva mjeseca završit će svoje srednjoškolsko putovanje, neki će upisati fakultet, neki su već odlučili gdje će započeti svoj poslovni put, no ono što im je zajedničko je da su dio uspješne priče 55-ero mladih pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije koji će ove školske godine završiti srednju školu.

U posljednjih desetak godina vidljivi su veliki pomaci u području obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine, odnosno u uključenosti u obrazovni sustav te svake godine obuhvat djece na svim raznima obrazovanja raste, osobito u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju. Ipak, još uvijek je mnogo posla i izazova koje je potrebno riješiti po pitanju obrazovanja mladih Roma. Na početku ove školske godine, u srednjim školama Međimurske županije bilo je uključeno 235 učenika romske nacionalne manjine. Do sada, od školovanja je odustalo njih 28, što je ukupno 12% učenika.

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava na današnji dan 8. travnja, pohvale na trudu koji su uložili u svoje obrazovanje i podršku u njihovim daljnjim nastojanjima, maturantima je uputio  župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Majom Odrčić Mikulić i pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu Blaženkom Novak.

(eg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja