Međimurje Press
EkologijaGospodarstvo

DOK-ING I ZADRUGA HUMANA NOVA TESTIRALI PRVU INOVACIJU NA SVIJETU ZA PRETVARANJE TEKSTILA U ENERGIJU

Čakovec, 30. travnja 2024.Hrvatska kompanija DOK-ING je u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca uspješno testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik, a koje je predstavljeno javnosti u utorak, 30. travnja 2024. na završnoj konferenciji projekta. Inače, radi se o razvojnom projektu u vrijednosti od 700.000 € sufinanciranom iz Norveškog fonda za inovacije. Cilj projekta je bila razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad, čime se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište.

Studije pokazuju kako svjetska modna industrija proizvede preko 92 milijuna tona tekstilnog otpada godišnje koji se zbrinjava odlaganjem ili spaljivanjem, dok se manje od 1 % odjeće reciklira u novu odjeću. Europa procjenjuje da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14.8 kg za razliku od 10.1 kg u 2003. što pokazuje eksponencijalni rast problema i zbog čega je Europska unija donijela ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. Međutim, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

“Naša zvijezda vodilja u razvoju je bila kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kg emisija CO2 godišnje u usporedbi s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada te u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil” – kazala je Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi. 

DOK-ING Indeloop (tvrtka članica DOK-ING Grupe) tim  je razvio inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno koja ne samo zbrinjava otpad na način koji minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno u ovom slučaju energiju. Inovacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu. Čitav proces je bez emisija u okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka. Na ovaj način se iz otpadnog tekstila stvara nova vrijednost visoke kvalitete, dok se istovremeno ispunjavaju ciljevi smanjenja otpada na odlagalištima i očuvanja okoliša. Dapače, ova revolucionarna inovacija je od strateške važnosti jer omogućava kružnu ekonomiju na lokalnoj razini.

Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju i sada može ponuditi jedinstven proizvod na globalnom tržištu. LOOPER postrojenje je tek jedna od inovacija kompanije u području zelene energetike čiji portfelj broji i inovacije za obradu nereciklabilne plastike, miješanog komunalnog otpada, mulja otpadnih voda, biootpada, medicinskog otpada i drugih vrsta organskog otpada.

Dora Miketek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja