Međimurje Press
Udruge

Udruga slijepih Međimurske županije – PROJEKTI ZA DJECU

Društvena integracija slijepe djece je nedostatna jer se njihovo slobodno vrijeme svodi na boravak u krugu obitelji što dovodi do njihove pasivnosti i nesamostalnosti.

Zbog potrebe za boljom socijalnom uključenošću slijepe djece, kreiranjem svrhovitijeg i kvalitetnijeg slobodnog vremena te stjecanjem novih znanja Udruga za slijepu djecu organizira razne aktivnosti.

Za djecu se provode:

– edukativne aktivnosti: učenje stranog jezika, jezični kamp, individualne glazbene i matematičke poduke te grupne radionice za djecu;

– sportsko-rekreacijske aktivnosti: treninzi gimnastike i boksa, tečaj plivanja i vježbanje uz podršku trenera);

– terapije: fizioterapija i Bowen/Emmett/Mfr.

Sportsko-rekreacijske aktivnosti utječu na fizičku spremnost i koriste općem zdravlju slijepe djece, edukativne aktivnosti im razvijaju komunikaciju, potiču kreativno izražavanje i pomažu im u svladavanju školskog gradiva, a rehabilitacijskim aktivnostima osigurana je adekvatna rehabilitacija slijepe djece s višestrukim oštećenjima.

Za roditelje slijepe djece organiziran je grupa podrške, na kojoj ih se educira o ulozi razvoja samostalnosti  i socijalnog uključivanja njihove djece.

Izvoditeljima aktivnosti za slijepu djecu pružena je mogućnost individualne podrške i praćenja kako bi se senzibilizirali i educirali o radu sa slijepom djecom te bolje snašli u radu s njima.

Svim ovim aktivnostima potiče će se društvena integracija slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, utječe se na poboljšanje njihovog zdravlja, imaju pozitivan učinak na psihosocijalni razvoj, jačanje samostalnosti i samopouzdanja te razvijanje komunikacije uključene slijepe djece.

Navedene aktivnosti dio su: programa „Osjetimo život“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, projekta „Isti smo mi, kao i svi“ koji financira Zaklada „Hrvatska za djecu“ i projekta „Osnažimo mišiće!“ koji financira Eko Međimurje.

TAJNICA UDRUGE

Marina Gašparić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja