Međimurje Press
Udruge

Kome to smeta križ i hrvatska obilježja?

U tekstu pod nazivom “Ostavite na miru i mrtve i žive iz staklenih dvora tuge” se glorificira jedna udruga koja prijeti kako će spriječiti inicijativu “Zrinske garde” koju podupire većina braniteljskih udruga u Međimurskoj županiji, pa u ZBUMŽ i sve njezine članice, da se na spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima postavi i vjerski znak (križ).

Naime svi hrvatski branitelji su nosili vjerska obilježja, najčešće krunicu kad su išli na ratište. Svi koji su poginuli i umrli su ispraćeni uz vjerski obred, što u sama g-đa Pongrac priznaje. Kako će to  Pongracova spriječiti postavljanje križa? Hoće li postaviti balvane?  Koja je to snaga udruge, koliko ima članova i što rade s proračunom od 115 € u 2023. godini?  Jasno da ne provode projekte, a koja je onda svrha udruge? Prihod je u cijelosti od članarine što govori da udruga ima oko 10 članova, pa zar to nije pokušaj torture i nametanja volje manjine nad većinom? Nije ni važan broj članova bilo koje udruge, ali je jako važno koje to projekte za opće javno dobro provodi udruga. Sa 115 € ni David Copperfield ne bi mogao provesti neki projekt.

Ponekad bi bilo dobro da i autori nekog teksta provjere informacije rekla – kazala.  Naime u tekstu se nekoliko puta spominje “Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata s našega prostora” koje navodno i udruga Pongracove članica? Naime udruga naziva “Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata s našega prostora” ne postoji legalno u Međimurju. Može se prekontrolirati da takva udruga ne postoji u Registru udruga RH (sjedište u Međimurskoj županiji), a niti postoji Građanska inicijativa toga naziva. Ako se netko okitio s takvim nazivom i djeluje ilegalno, jasno je da to nije sukladno pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, jer tajne organizacije još uvijek nisu dozvoljene u Hrvatskoj.

Ne sporim da Pongracova ima pravo na svoje mišljenje, ali načini odlučivanja u demokraciji su jasni i primjenjivi, čemu prijetnje?

Željko Tomašić
predsjednik ZBUMŽ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja