medjimurjepress@gmail.com

Večeras na Tribini Čakovec četvrtkom od 20.00 sati

PLAVA LILY – glazbeno-poetski performans pjesnikinje Tine Čatlaić i čakovečkog benda Zagušljivi dim

Glazbeno-poetski performans „Plava Lily“ (prvotnog naziva “Gušenje polikromije & Muzej lomova”), nastao suradnjom pjesnikinje Tine Čatlaić i čakovečkog benda Zagušljivi dim (koji čine Martin Geček – gitara, orgulje, David Lesjak – bas, perkusije, Nikola Švenda – bubanj, perkusije), premijerno je izveden 2. studenog 2019. u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.  Neobičan spoj glazbe i recitacije odabran je kao jedan od 10 programa u sklopu projekta   Nove prakse u zgradi Scheier na koji je bilo pristiglo 29 prijava iz cijele zemlje.

Jednosatni performans sastoji se od 11 pjesama u recitatorskoj izvedbi same autorice i glazbenoj pratnji Zagušljivog dima. Izvorno je ime dobio po naslovima dviju pjesničkih zbirki Tine Čatlaić. Ugođaj varira od melankoličnog preko mističnog, čak i distopijskog, pa sve do dramatičnog. Autori performansa poigravaju se dinamikom, brzinom, zvučnim efektima, tonovima glasa u recitaciji te širokim spektrom glazbenih i poetskih motiva kojima se istražuju razna psihička i emocionalna stanja.

Cijeli nastup postaje scenski još upečatljiviji zahvaljujući originalnoj kostimografiji (bijelim maskama i crnim plaštevima kojima se postiže dojam mračne ceremonijalnosti) i ambijentalnim pozadinskim videoprojekcijama. Na trenutke psihodelični i hermetični, na trenutke brutalno realistični, tekstovi pjesama stvaraju nesvakidašnju harmoniju s mantričnom glazbom, tj. raznolikim korištenim instrumentima (klavijature, udaraljke, gitara, bas, šargija itd.), i dokazuju da su glazba i poezija komplementarne i uzvišene sile u svojoj moći i jedinstvenom dojmu koji ostavljaju na gledatelje/slušatelje.

CZK

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*