Međimurje Press
Udruge

30. obljetnica pogibije Josipa Topleka hrvatskog branitelja

U subotu, 20. travnja, članovi  Udruge dragovoljaca Domovinskog rata (UDVDR) ogranak Šenkovec zajedno s obitelji poginulog hrvatskog branitelja Josipa Topleka i članovima Općine Šenkovec svečano su se uputili prema mjestu pogibije nedaleko Pakraca.

Putovanje je slijedilo nakon što su 13. travnja, u Općini Šenkovec, obilježili 30. obljetnicu tragičnog gubitka Josipa Topleka (25. 2.1947. – 13. 4.1994.)

Vođeni generalom bojnikom Miroslavom Vacekom, obišli su mjesto pogibije Josipa Topleka, na lokaciji zvanoj Zukva nedaleko Pakraca, odajući mu počast i priznanje za njegovu neizmjernu hrabrost i žrtvu koju je podnio za domovinu. Članovi UDVDR Šenkovca i svi prisutni pomolili su se, položili vijence i zapalili svijeće kako bi odali počast svom sugrađaninu.

Upravo na lokaciji zvanoj Zukva nedaleko Pakraca, 13. travnja 1994. godine,  poginuo je pripadnik 34. inženjerijske bojne Čakovec Josip Toplek i dvojica pripadnika Interventnog voda Policijske postaje Pakrac – Saša Ružić i Ivica Cavalli.

Josip Toplek, se kao pripadnik Saniteta 34. inžinjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec, zajedno je s postrojbom sudjelovao na terenu zapadnoslavoskog bojišta izvršavajući zadaću sanitetskog razminiravanja terena i smrtno je stradao od eksplozije zaostale protupješačke, rasprskavajuće odskočne mine, zajedno s još dvojicom spomenutih pripadnika policije iz Pakraca.

U cjelodnevnom druženju vođeni generalom bojnikom Miroslavom Vacekom obišli su sva važna mjesta na kojima su se nalazili međimurski branitelji  pripadnici Hrvatske vojske

Susret dviju delegacija završava pozivom delegacije UDVDR Šenkovec na obilježavanje njihove  25. godišnjice osnutka Udruge. Delegacije pakračke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  predvođena  generalom bojnikom Miroslavom Vacekom vrlo rado će se odazvati pozivu na obilježavanje 25. godišnjice,  točnije 1.lipnja 2024.

 

 

Tekst: Romana Holetić
Slike: UDVDR ogranak Šenkovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja