Međimurje Press
Nekategorizirano

Paljenjem prve adventske svijeće započeo Advent u gradu rudara

Paljenjem prve adventske svijeće započelo je vrijeme adventa odnosno došašća u kojem se mnogobrojni vjernici pripremaju za Božić. Za katolike Advent je vrijeme priprema za Kristov dolazak, a adventski vijenac s četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća.

Prva svijeća koja se pali svijeća je nade i iščekivanja, druga svijeća je svijeća mira s porukom pomirenja sa svima, treća svijeća je svijeća radosti i veselja, a četvrta svijeća ljubavi. Postoji i tumačenje prema kojemu četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Pa je prva svijeća nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a četvrta svijeća anđela.

U subotu, 26. studenog započeo je Advent u gradu rudara te je u gradskom parku u Murskom Središću upaljena prva adventska svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje. Simbolično su je, nakon molitve koju je predvodio župnik Marijan Horvat, upalili gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak. Obred paljenja prve adventske svijeće upotpunio je crkveni zbor Mursko Središće.

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja