Međimurje Press
Nekategorizirano

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 23. do 30. studenog 2022. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 26. i 27.11.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
 • Čudesan svijet (Strange World)

Animirani; Uloge/Glasovi: Klara Fiolić, Ana Begić Tahiri, Franjo Dijak, Filip Šovagović, Tin Medvešek, Iva Mihalić, Dino Jelušić, Dario Marčac

Čudesan svijet je epska akcijska pustolovina o putovanju u potpuno nov i čudnovat svijet. Originalna obiteljska akcijska avantura studija Walt Disney Animation predstavlja legendarnu obitelj istraživača koja pokušava ploviti neistraženom, tajanstvenom zemljom zajedno sa šarolikom ekipom koja uključuje nestašnu mrlju, tronožnog psa i mnoštvo proždrljivih stvorenja.

 • 26. i 27.11.2022., NEDJELJA U 19 SATI
 • Fabelmanovi (The Fabelmans)

Drama; Uloge: Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Paul Dano

Višestruko nagrađivani Steven Spielberg, jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti kinematografije, nakon ekranizacija svih mogućih priča, od fantastičnih avantura do ozbiljnih ratnih filmova, napokon je snimio film o sebi. U novoj uzbudljivoj filmskoj priči Spielberg donosi intimni pogled u svoje djetinjstvo u polu-autobiografskom filmu koji prati osjetljive godine mladića koji će otkriti potresnu obiteljsku tajnu što će ga potaknuti da uroni u svijet filmova koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima.

 MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 25.11.2022., IZLOŽBA „NEUSTRAŠIVE ŽENE“   

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada i Virovitice, izložba “Neustrašive žene” nastavlja svoje putovanje i može se razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. 

U ovom kontekstu ističemo neustrašivu Preločanku, Štefanija Puretić rođena je 2. srpnja 1922. godine u Prelogu. Diplomirala je 1945. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Utemeljiteljica je i šefica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi (Zagreb, 1950.), a na upravljačkoj dužnosti bila je do 1981. godine. S mužem je 1962. godine otkrila urođeni genetski sistemski poremećaj koji je u svjetskoj dermatologiji poznat kao “Sindrom Puretić”. Dobitnica je brojnih nagrada i odlikovanja: “Pavao Ćulumović” za unapređenje znanosti u Hrvatskoj (1972.), “The Marie Curie Award” međunarodnog Biografskog centra Sveučilišta u Cambridgeu, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (2012.). Umrla je 17. siječnja 2015. godine. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti portret Štefanije Puretić čija je autorica poznata hrvatska ilustratorica Sanja Pribić. 

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko. 

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 25. studenog 2022.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA   

 • 30.11.2022., SRIJEDA U 17 SATI, TERAPIJA ZVUKOM U KIČ PRELOG

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga poziva na predavanje koje će održati Natalija Peter Hunjadi pod nazivom: “Otkrij kako ti može pomoći terapija zvukom”, a koje će se održati u srijedu 30. studenog 2022. s početkom u 17:00 sati. Interaktivno predavanje organizira Knjižnica i čitaonica Grada Preloga te se održava u multimedijalnoj dvorani na adresi Glavna 33, Prelog. 

O temi:

Na ovom predavanju na interaktivan način govorit će se o povijesti i vrstama zvučne terapije, te o korištenju instrumenata. Objasnit će se u kojim se sferama života čovjeka može postići dobrobit redovitim korištenjem terapije zvukom (psiho-fizički, emocionalno, mentalno). Odlučite podignuti kvalitetu života i dođite na zvučno predavanje! 

Dodatak: demonstracija instrumenata 

O predavaču: 

Natalija Peter-Hunjadi je zvukoterapeutkinja, life coach, agronomkinja i zaljubljenica u život. Smatra da čovjeku treba pristupiti kao cjelovitom biću koje ima svoje specifične i individualne potrebe. Kada su te potrebe zadovoljene čovjek može ispoljiti svoj puni potencijal da živi svrsishodan i ispunjen život.

DOGAĐANJA

 • 15.11.2022., PETAK, GOSPODARSKI FORUM GRADA PRELOGA 2022.

Grad Prelog i ove godine organizira tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Preloga, pod nazivom „Gospodarski forum Grada Preloga 2022.“. Gospodarski forum Grada Preloga 2022. održat će se 25. studenog 2022. godine (petak) u Hotelu Panorama – DG Sport u Prelogu.

Ovogodišnji Gospodarski forum Grada Preloga sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu održat će se nekoliko zanimljivih predavanja i radionica, u suradnji Grada Preloga i partnera. U večernjem dijelu održat će se završna svečanost, uz obraćanje uzvanika te tematsku panel diskusiju. Nakon završne svečanosti slijedi i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga. 

Pozivamo Vas da budete dio Gospodarskog foruma i ove godine. Uz sudjelovanje, pozivamo Vas da postavite svoje reklamne panoe – bannere u prostoru Hotela Panorama – DG Sport. Reklamne panoe možete dostaviti do četvrtka, 24. studenog u prostorije Grada Preloga, na adresi Glavna 35, 40323 Prelog ili direktno u prostor DG Sporta. Sve informacije možete dobiti mailom: Miroslav Hržić, grad-financije@prelog.hr ili Željko Sokač, info@prelog.hr ili na brojeve telefona 040638694 ili 0995284761. 

PROGRAM GOSPODARSKOG FORUMA 2022.  

 • 11,00 HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK (HBOR)
  • Financiranje kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave 
 • 12,00 Otvorenje Gospodarskog foruma 2022.
 • 12,30 HRVATSKA ZAJEDNICA INOVATORA 
 • Radionica 3D printanja za učenike osnovnih i srednjih škola
 • 14,30 HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE (HAMAG BICRO)  
 • Financijski instrumenti iz NPOO-a i Mikro zajam za obrtna sredstva
 • Provedba ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava
 • 16,30 NOVUM COGNITIONIS d.o.o.
 • Edukacija o obvezama pravnih i fizičkih osoba u zaštiti intelektualnog vlasništva u organizaciji
 • 18,00 ZAVRŠNA SVEČANOST – SUSRET GOSPODARSTVENIKA 
 • Uvodni dio – obraćanje domaćina i gostiju:
  • Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga
  • Predstavnici Međimurske županije
  • Predstavnici Hrvatske obrtničke komore
  • Predstavnici Hrvatske gospodarske komore
  • Predstavnici Vlade Republike Hrvatske
 • Prezentacija „Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.“ – Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju
 • Panel rasprava „Energetska sigurnost“
 • Večera, druženje
 • 26.11.2021., SUBOTA, PALJENJE I. ADVENTSKE SVIJEĆE
 • PALJENJE I. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati 

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba. 

 • OTVORENJE IZLOŽBE IVANA LACKOVIĆA CROATE – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“ – 19.00 sati

Uz paljenje prve adventske svijeće, u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, otvorit će se izložba radova Ivana Lackovića Croate, iz zbirke Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a prigodom obilježavanja devedeset godina rođenja ovog istaknutog autora.  

Ivan Lacković Croata rodio se u podravskom mjestu Batinske nedaleko od Kalinovca u težačkoj obitelji. Po završetku pučke škole radi na poljoprivredi, a potom se zapošljava kao šumarski radnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski, gdje živi od 1954. do 1957. godine, nastaju njegove prve slike. Godine 1957. seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik. U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Bio je iskren hrvatski rodoljub. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu, a bio je i zastupnik Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora, kao nezavisni zastupnik, iako je oba puta izabran na listi HDZ-a i bio je član Kluba zastupnika HDZ-a.

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo. U opusu radova iz 90-ih je niz crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata. Umro je od srčanog udara u Zagrebu 29. kolovoza 2004. 

NAJAVE

 • 06.12.2022., UTORAK, PROSLAVA DANA GRADA PRELOGA

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada.

Program obilježavanja Dana Grada Preloga 2022. godine:  

 • 00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu
 • 00. – 13.00. Druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane
 • 00. Obilazak završenih gradilišta na području Grada Preloga
 • 30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 30. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana
 • 00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Preloga

(žs)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja