Međimurje Press
Nekategorizirano

Top lista fizičke prodaje vinilnih izdanja albuma

“The Platinum Collection”, “Music Pub” i “Greatest Hits Collections” među najprodavanijim vinilima kolovoza!

Godine 2006. Croatia Records pokrenula je antologijsku ediciju The Platinum Collection koja je sve do danas ostala jedna od najprodavanijih izdanja u povijesti hrvatske diskografije. Od kolovoza publika po prvi puta ima priliku slušati najveće hitove domaće glazbe i na dvostrukom vinilu, koji tako ostvaruje i treće mjesto na top listi prodaje vinila mjeseca. Na njemu se nalaze imena vječnih glazbenica i glazbenika naše regije poput Ive RobićaArsena DedićaVice VukovaJosipe LisacTereze KesovijeLjupke DimitrovskeMiše KovačaOlivera DragojevićaZdravka ČolićaKrunoslava Kiće Slabinca, GibonnijaPetra Graše, VanneDoris DragovićBorisa NovkovićaDaniela PopovićaTomislava IvčićaSeverineIvice ŠerfezijaDražena Zečića te Zlatka Pejakovića, kao i nezaboravnih glazbenih sastava poput Novih fosilaSrebrnih krila te Magazina.

Osim njihovih pjesmama, vinil sadrži i biografije svih izvođačica i izvođača, koje je za ovo izdanje prilagodio urednik Nikola Knežević, kao i download kod za preuzimanje mp3 verzija. Radijski urednik i voditelj Zlatko Turkalj Turki izabrao je pjesme i odredio njihov raspored, dok je za likovno oblikovanje, koje se naslanja na dizajn originalne edicije, zaslužan Darko Kujundžić. Pjesme na vinilu nisu poredane prema godini nastanka, već prema žanrovskom opredijeljenju, što svima pruža zanimljivo i jedinstveno iskustvo uživanja u slušanju najboljih hitova.

1035638_PLATINUMLP

U lipnju ove godine, Croatia Records i Drugi program Hrvatskog radija pokrenuli su zajedničku suradnju i tako predstavili dvostruko vinilno izdanje sa 17 najboljih izvedbi hitova s kojima su u zadnjih nekoliko desetljeća nastupili razni izvođači u popularnoj emisiji Music Pub Zlatka Turkalja TurkijaTurki je u ovoj emisiji zaslužan za vjerno promoviranje glazbe, čime je itekako doprinosio kontinuiranom razvoju hrvatske glazbe općenito. Emisija je uz tradicionalne prostorije Hrvatskog radija, snimana i na nekonvencionalnim lokacijama poput brodova, improviziranih studija u restoranima, hotelskim sobama i predvorjima, različitim festivalskim back-stageovima, no bez obzira na sve uvjete rada, Turkijeva energija je uvijek bila besprijekorna.

Rad Zlatka Turkalja okrunjen je i brojnim nagradama: Kristalni mikrofon (1997.), posebnu nagradu Status (2008.), Porin za najbolji tematsko-povijesni album (2014.), posebno priznanje HDU-a za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji (2017.), posebno priznanje Splitskog festivala za 30 godina praćenja ove manifestacije (2018.), dok je 2019. dobio posebno priznanje za svoj novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dini Dvorniku.

Na ovom vinilnom izdanju, koji je ostvario visoko šesto mjesto na listi, nalaze se izvedbe uživo najpoznatijih glazbenih zvijezda, kao što su Oliver DragojevićJosipa LisacTedi SpalatoZorica KondžaRadojka ŠverkoAntonela DokoTony CetinskiMiaJacques Houdek, PeggyHladno pivoGoran Bare & MajkeElementalJ. R. AugustBang BangVanna feat. Bruno & Miro te Prljavo Kazalište.

1031676_MUSICPUB1000

Greatest Hits Collection Crveni koralji, nalazi se na devetom mjestu top liste prodaje vinila mjeseca. Na njemu publika može čuti 27 instrumentalnih i komercijalnih vokalno-instrumentalnih hitova s popratnim tekstovima. Neke od instrumentalnih balada su Napuljska gitaraNajljepši sanPonoć je prošla i Johnny Guitar, dok se u ultimativne autorske hitove ubrajaju Ne pitajte za njuMirjanaNeka život teče i Izgubljenoj ljubavi. Crveni koralji načinili su i obrade svjetskih rock and roll hitova kako bi taj zvuk što bolje približi publici naših prostora, a neki od njih su: Mnogo značiš za moj život, draga (Welcome to My House)Kad bih bio drvosječa (If I Were A Carpenter)Volim je (And I Love Her)Dolazak (Y’Arriva) te Mramor, kamen i željezo (Marmor, Stein und Eisen bricht).  Vinilno izdanje, za razliku od CD-a, ima jednu pjesmu više, Maštanje (Don’t Talk to Him).

“Kroz njihovu glazbu ova sjajna petorka stvorila je svoj prepoznatljivi zvuk koji je i danas nevjerojatan kao i nekada, a tekstovi koje je većinom pisao frontmen Boris Babarović stvorili su od pjesama Koralja nezaboravne sentiše koji su postali sastavni dio života mnogih generacija. Vrijeme je da se ponovno oživi ne samo njihova glazba, nego i jedno cijelo glazbeno razdoblje koje se nikako ne smije zaboraviti već prenijeti na nasljednike koji će znati cijeniti i poštovati temelje koje su Crveni koralji čvrsto postavili”, rekao je Nikola Knežević, glazbeni urednik Croatia Recordsa, diskografske kuće koja izdaje ovaj vinil, prilikom njegovog objavljivanja. Ovo izdanje posvećeno je nedavno preminulom bubnjaru originalne postave benda, Josipu Badriću Medi koji se jako veselio povratku Crvenog koralja na vinil.

greatest-hits-collection-lp-koralji

Angel’s Breath i u kolovozu drži titulu najprodavanijeg vinila mjeseca. Za njegovo reizdavanje zaslužni su Croatia RecordsZadužbina Milana Mladenovića te obitelj Mitra Subotića Sube. Na drugome mjestu top liste prodaje domaćih vinila nalazi se reizdanje albuma Time, istoimene rock grupe. Treći u nizu je proslavljeni J. R. August, s debitantskim albumom Dangerous Waters. Oba albuma izdala je diskografska kuća Croatia Records.

Prvo mjesto na stranoj listi prodaje vinila nosi album A Hero’s Death benda Fontaines D.C. u izdanju diskografske kuće Partisan Records. Na drugom mjestu nalazi se album Rough and Rowdy Ways vječnog Boba Dylana, kojeg na naše tržište donosi Menart. Treće mjesto je osvojio album ChangesNowBowie, Davida Bowiea. Album na naše tržište donosi Dancing Bear.

Više o najprodavanijim, novim i povratničkim izdanjima vinila pronađite na linkovima:

Top lista prodaje vinila_domaća_kolovoz
Top lista prodaje vinila_strana_kolovoz

HDU

Fotografije:
Croatia Records

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja