Međimurje Press
Političke stranke

Intervju: Mario Maruševac kandidat za gradonačelnika Grada Čakovca

Međimurje Press PREDSTAVLJA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA ČAKOVCA

Mario Maruševac i Gordana Kelemen

Motivi kandidature?

Kandidiram za gradonačelnika zbog situacije koja je u Gradu Čakovcu. Jako sam kompletno nezadovoljan radom našeg sadašnjeg gradonačelnika, cjelokupne neefikasnosti koja je već niz godina na istoj točki.

Podrška u kandidaturi?

Naravno da bez podrške ne bi krenuo u ovu kandidaturu, prvenstveno zbog brojnih građana koji traže promjene, ali i uz suport Slobodne Hrvatske i Ovršnog ustanka.

Predstavio sebe?

Obiteljski sam čovjek, oženjen, otac troje prekrasne djece. Čovjek s iskustvom s kojim sam prošao cijeli svijet, upoznao mnoge kulture, čovjek koji je nekoliko puta padao, ali se dizao i nikad se ne predaje. Čovjek koji je svaku borbu u životu doveo do kraja, čovjek sa stavom, čovjek koji nikad ne okreće leđa prijateljima. Mnogi Čakovčanci me poznaju kao sretnog čovjeka, volim šalu, veselje. Hobi mi je glazba, jer tko pjeva zlo ne misli, sviram gitaru, obožavam putovanja, prošao sam cijeli svijet. Volim kuhati, veliki sam gurman.

Čime vas je privukla stranka Slobodna Hrvatska?

Dosada sam imao puno ponuda od drugih stranaka da se počnem baviti politikom i bilo me sramota da budem s njima, međutim prihvatio sam program Slobodne Hrvatske da budem njihov član jer on je kompatibilan s mojim stavovima, a to je ni lijevo ni desno, već humano.

Male plaće nisu samo u Međimurju, već i Čakovcu. Na koji se način mogu one povećati?

Ima mnogo načina gdje bi se to moglo pojačati. Ako uspijem postati gradonačelnik, mogu obećati, ali i provesti u djelo smanjenjem poreza, maknuti suvišne namete bez kojih Grad može živjeti, ukinuti namet ugostiteljima za terase. Imamo mnogo načina kako pomoći gospodarstvenicima koji su ostvarivi, a time i dati prostor za povećanje plaća zaposlenicima i to više od 20% u startu.

Proračun grada

Smiješno je i apsurdno gledati proračun grada. Smatram da građani imaju pravo vidjeti transparentnost trošenja (gdje, za što i kada) novaca svih nas. Ako postanem gradonačelnik svakom će ti podaci promptno biti objavljeni online. To što se sad događa, da se ide iz duga u dug, teret je našim sugrađanima i tome treba stati na kraj.

Kako gledate na sadašnju vizuru centra grada?

Čakovec je malen i lijep grad. Više bi se trebali okrenuti turizmu i imati neke koristi od naše TZ Grada Čakovca. Naš je plan da uredili pročelja zgrada nakon 1987.godine, ali i Trg Republike koji svojom vizurom nije baš i nije privlačan.

Ulaganje u obrazovanje?

Neophodna je izgradnja četvrte osnovna škola u Čakovcu , ali i još jedan vrtić s jaslicama. Uvjetovano je to doseljavanjem u naš grad iz drugih sredina. Želimo stvoriti uvjete u kojima svi učenici imaju topli obrok bez obzira na socijalni status roditelja, besplatne knjige, ali i fakultativne izlete, a spremni smo s školama koje spadaju u ingerenciju grada, realizirati još nekoliko inovacija koje će nagrađivati učenike osnovnih škola od 1-8 razreda.

Stambena izgradnja?

Želimo kao grad osigurati izgradnju stanova za mlade obitelji koji bi te stanove mogli iznajmiti uz isto tako mogući otkup, ali da ti stanovi koštaju 900 eura kvadratni metar uz kamatu od 1-2%. Kao što vidimo sadašnja vlast na gradu ne pokazuje nikakav interes barem za POS-ovu izgradnju stanova. Dosadašnja privatna izgradnja je privatni interes, uz naknadu za komunalnu naknadu.

Mnoge velike firme su propale gdje vidite revitalizaciju privrede?

Čakovec ima potencijala i za velike i male tvrtke. Zna se da u Hrvatskoj ima regija i gradova koji daju poticaja tvrtkama da zaposle 100-200 radnika, dok naš grad ne daje ništa. Zapravo daje nekim privatnicima koji su politički podobni.

Investicije?

Male i smiješne investicije u Čakovcu nisu za sada ni na tragu nekih susjednih gradova ili država koje dovode kapitalne investicije i kompanije. One koje isplaćuju svoje radnike i koje su cijenjene. Primjeri Mađarske i Češke koji koje su dovele velike kompanije i zaposlile odmah 300-1.000 radnika. Mi se hvatamo za neke male mizerne investicije i opet najveću korist imaju podobni privatnici.

Nažalost imamo i ČAKRU koja premalo čini u dovođenju europskog novca u naš grad.

Gradska kavana?

Žalosni je to pitanje koje se nameće već nekoliko godina. Kad prolazim pored zgrade bivše kavane kao stari Čakovčanac i kad vidim da su vrata zatvorena, srce me boli. U mom je programu da Grad Čakovec konačno kupi Gradsku kavanu i da građani svih naraštaja mogu popiti kavu, pojesti kolač i sl. I da ta kavana bude naš ponos.

Pitanje socijale i starijih osoba?

Moja majka pokojna je živjela od penzije od 2000 kuna. U našem planu je da svi dobe božićnicu i uskrsnicu, jer grad za to mora imati osiguran novac kao što ima i za mnoge druge stvari. Empatija za starije osobe mora biti prioritet kako se ne bi osjećali otuđeno i napušteno. Socijalno potrebitima želim biti na raspolaganju 24 sata i meni će se osobno moći obratiti, kao i svi građani s dobrim idejama, ali i problemima. Želim svima otvoriti vrata, a ne samo nekima.

Koga planirate za svoju zamjenicu?

To je osoba od povjerenja, Gordana Kelemen. Osoba koja je puno duže od mene u politici i u koju imam povjerenje sto posto.

Poruka Čakovčankama i Čakovčancima?

Ako ste stvarno spremni, željni za promjene, Mario Maruševac je vaš kandidat za bolji Čakovec!

 

Autor: Rajko Dobošić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja