Međimurje Press
Političke stranke

Gongova baza financija za EU izbore: Ladislav Ilčić prijavio najviše donacija

Daleko najviše donacija u kampanji za izbore za Europski parlament prijavio je ove godine, tjedan dana prije izbora koji se održavaju 9. lipnja, kandidat Ladislav Ilčić, 73.920 eura. Lista koju predvodi SDP dobila je 31.100 eura, lista koju predvodi IDS 31.000 eura, Možemo 18.542 eura, a HDZ samo 11.000 eura.

Gong je i za ove izbore izradio i objavio lako pretraživu bazu preliminarnih financijskih izvještaja. Iz nje se vidi da je Ladislav Ilčić prijavio dvije najviše donacije, u iznosima od 10.000 i od 8.000 eura tvrtke Pax et bonum iz Kaštel Lukšića, poduzetnika Ivana Livakovića, vlasnika hotela Pax koji se nalazi u franjevačkom samostanu na Trsteniku.

Ilčić je i sam bio izdašan prema svojoj listi, donacijom od 3.980 eura, koliko je donirala i Julijana Ilčić, koja je ranijih godina nastupala kao kandidatkinja na izbornim listama Hrasta.

HDZ je kao najveću donaciju prijavio onu Tomislava Sokola (3.000 eura). Karlo Ressler i Nikolina Brnjac uplatili su po 2.000 eura, a Andrej Plenković 1.500 eura. SDP je prijavio da je najveću donaciju dobio od Biljane Borzan (3.500 eura). SDP je prijavio gotovo tri puta više donacija od HDZ-a, ali i upola toliko troškova kao HDZ.

Mislav Kolakušić je, pak, prema prijavi iz preliminarnog financijskog izvještaja, svojoj stranci Pravo i pravda donirao 62,50 eura.

Možemo je prijavio niz mikrodonacija, dok Domovinski pokret još nije prijavio donacije, ali jest trošak u kampanji od 41.870 eura, od čega čak 41.859 eura otpada na plaćanje usluga tvrtke Logobox u vlasništvu Marije Dekanić, na čije je medijske tvrtke najveći dio troškova ove stranke otpadao i u kampanji za izbore za Hrvatski sabor.

Stranke i kandidati koji sudjeluju u kampanji za izbore za Europski parlament ove godine, prijavili su u preliminarnim financijskim izvještajima ukupno 588.845 eura troškova, što je tek oko jedne trećine ukupnog prijavljenog iznosa istog takvog izvještaja za kampanju pred izbore za Europski parlament iz 2019.

Svjetlana Knežević

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja