Međimurje Press
Političke stranke

PRIOPĆENJE: Meta zbog Gonga uklonila 150 HDZ-ovih lažnih profila s Facebooka i Instagrama

Nakon Gongovog razotkrivanja i prijave njihove svakodnevne potpore objavama službene Facebook stranice HDZ-a, Meta je s Facebooka i Instagrama uklonila hrvatsku koordiniranu mrežu 150 lažnih profila i stranica, koju su povezali s članovima Mladeži HDZ-a.

sigurnosnom izvještaju za prvi kvartal 2024. godine, Meta, jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija i vlasnik Facebooka i Instagrama, navodi kako su ih istraživanja Gonga ponukala da samostalno istraže slučaj lažnih profila koji djeluju pod objavama službene Facebook stranice HDZ-a. U njemu su utvrdili da uočeni lažni profili krše smjernice zajednice protiv koordiniranog neautentičnog ponašanja, zbog čega su službeno uklonili 150 profila s ovih društvenih mreža. Također, unatoč tome što su osobe koje su sudjelovale u stvaranju navedenih lažnih profila nastojale prikriti svoj identitet, Meta je utvrdila poveznicu takvih profila s pojedincima vezanima za HDZ-ovu organizaciju Mladež Hrvatske demokratske zajednice, čiji je predsjednik Maksimilijan Šimrak odnedavno i saborski zastupnik.

Od korištenih strategija i aktivnosti uklonjenih lažnih profila, u izvještaju se ističe pokušaj jačanja njihove podrške kroz međusobno lajkanje komentara. Također, utvrdili su da takvi profili nastoje učiniti sebe autentičnima putem korištenja AI fotografija osoba za svoje profilne slike. Od primjera aktivnosti lažnih profila navode pojedinca koji je prikazivao desne političare kao Orbanove i Putinove lutke te ekološkog aktivista koji je kritizirao rad zagrebačkog gradonačelnika.

Podsjećamo, Gong je 20. veljače otkrio da objave službene Facebook stranice Hrvatske demokratske zajednice komentira, lajka i dijeli niz sumnjivih stranica, kao što su Jerko Jere Kotarac, Tino Topić Top i Tomo Toky Marinković, koje su imale nizak broj pratitelja, gotovo iste datume nastanka, slabu aktivnost, mali broj osobnih informacija te profilne fotografije ukradene od drugih osoba. Te su stranice bile aktivne isključivo ispod objava HDZ-a, gdje bi lajkali te pozitivno komentirali HDZ, uz kritiziranje i vrijeđanje oporbe, ali i građana i građanki koje sudjeluju na prosvjedima. Što se tiče ostalih političkih stranaka, lažni profili nisu bili prisutni u nekoj značajnijoj mjeri, a nije bilo ni dokaza koji bi upućivali na koordinirano djelovanje.

Nakon što su razotkriveni, ovi su lažni profili iste večeri promijenili svoja imena i profilne fotografije, kako bi u novom ruhu nastavili sa svojim aktivnostima. Tako je Jerko Jere Kotarac postao Danijela Vrabelj, Tino Topić Top Suzana Modrić, a Tomo Toky Marinković se preobrazio u Darija Marića. Meta je upravo tu činjenicu, koju smo fotografski dokazali kroz praćenje povijesti promjene naziva tih profila, istaknula kao ključni razlog zašto je odlučila ukloniti te profile, jer su tim potezom profili u pitanju svjesno nastojali izbjeći sankcije mreže protiv neautentičnog sadržaja i ponašanja.

“Odgovornost za suzbijanje takvog sadržaja ne bi trebala biti na građanima i građankama, za koje se očekuje da bi trebali prijavljivati pojedinačne sumnjive profile, već na vlasnicima digitalnih platformi, koje su po Zakonu o digitalnim uslugama odgovorni za sadržaj na istima. Uostalom, da su lažni profili  i neautentični angažman zbilja problem u izbornim kampanjama pokazuju i smjernice Zakona o digitalnim uslugama za integritet izbora, koje preporučuju platformama da učinkovitije sprječavaju prijevaru i korištenje lažnih angažmana i neautentičnih profila. Također, odgovornost mora biti i na strankama i političarima, kojima bi se trebalo zabraniti korištenje prevarantskih kampanja i manipulacija građana”, ističe Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalnu sigurnost te autor analize o lažnim profilima.

Matej Mikašinović-Komšo

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja