Međimurje Press
EUPolitičke stranke

Tko osvaja EU mandate – istraživanje

Samo 7 lista u utrci za mandate

HDZ 5 MANDATA, SDP 3, MOŽEMO, DP, IDS/LIBERALI I PRAVO I PRAVDA 1 – BLIZU MANDATA I MOST

9 MANDATA JE SIGURNO – ZA 3 MANDATA BORE SE PENAVA, KOLAKUŠIĆ, FLEGO I PETROV! 

Po STARTmetar projekciji u Europarlament bi ušlo najviše 6 stranaka/blokova – HDZ, SDP koalicija, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i Pravda i IDS/liberali. Moguće i samo 4!

Po STARTmetar projekciji u Europarlament bi ušlo najviše 6 stranaka/blokova – HDZ, SDP koalicija, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i Pravda i IDS/liberali. Moguće i samo 4!  

Na prošlim izborima 2019. ušlo je 5 lista. STARTmetar i tada je jedini točno prognozirao.

I dok je više manje sigurno kako će ponajprije HDZ (5) i SDP (3) osvojiti pregršt mandata, a Možemo jedan, velika će se bitka voditi za preostala tri mandata. 3 liste su kandidati, a za sada tek milimetar od Bruxellesa dijeli i Božu Petrova iz Mosta. Trenutno je u nešto nepovoljnijoj situaciji od Domovinskog pokreta (Ivan Penava), Prava i pravde (Mislav Kolakušić) te IDS/Liberali (Valter Flego). Netko će iz ove četvorke na kraju “izvisiti”, no sasvim je sigurno kako će u EU Parlament iz Hrvatske ući najviše 6 lista, a lako se može dogoditi da se brojka zaustavi i na samo 4.

D’Hondtova metoda je nemilosrdna prema onima koji se po broju glasova nalaze na samom pragu, ili blizu njega.

No lako bi se moglo dogoditi da i samo četiri prve liste prođu, jer su i Mislav Kolakušić, baš kao i Valter Flego te Petrov tu negdje oko izbornog praga, ili tek neznatno više.

Prema Startmetar projekcijama HDZ bi trebao dobiti 25,2 % glasova što bi mu u prvom slučaju donijelo 5 mandata, a ako granične liste ne prođu izborni prag lako bi mogli i do šestoga.  

Bitka za 12 mjesta vodi se isključivo između 7 jakih stranaka, dok ostalih 18 nema gotovo nikakvih šansi. Istraživanje uključuje relativno slabu izlaznost od 35 posto, a na 9. mjestu s 2,5 % podrške nalazi se Katarina Peović i njena Radnička fronta. Nina Skočak, novo je ime na političkoj sceni. Influencerica (2,4%) trenutno kotira s gotovo jednakim postotkom kao i Radnička fronta.

Osim što bi po ovom istraživanju HDZ trebao doći do najmanje 5 mandata, njih 3 su rezervirana za listu koju predvodi Biljana Borzan, no i SDP koalicija bi mogla i do 4.,  ako tri granične stranke ne prijeđu prag. Svi preostali vrte se oko jednog mandata, a najbliže drugome je Možemo kojem predviđamo 9,7 posto. Domovinski pokret teško da može osvojiti više od jednog mandata, a Mislav Kolakušić, Valter Flego, a i Božo Petrov blizu su jednog mandata.

Istraživanje je provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i s izlaznošću od 34 posto! Zbog toga su moguća i mala iznenađenja.

Igor Stažić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja