Međimurje Press
Gastronomija

S natjecanja “Biser mora” učenici SŠP punih torbi medalja i dojmova!

Na otoku Braču od 8. do 12. travnja održavao se „17. Biser Mora – fish edition“, međunarodni kulinarski festival i najveće kuharsko natjecanje u ovom dijelu Europe. Organizirala ga je međunarodna udruga  Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu.

Projekt je objedinio  kuharsko natjecanje srednjih i viših turističko ugostiteljskih škola, nastavnika kuharstva, profesionalnih kuhara, slastičara, pizza majstora, te konobara. Među preko 200 natjecatelja i više od 500 sudionika iz 11 država, drugu zaredom bili su i predstavnici Srednje škole Prelog.  Odlazak na natjecanje omogućen im je iz projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok.

Luka Tomašić (3. razred konobar) uz mentorstvo nastavnika ugostiteljskog posluživanja Gorana Žižeka natjecao se u disciplini Flambiranje slatkog jela i posluživanje pjenušca te osvojio respektabilno treće mjesto i brončanu medalju. Jednako uspješni bili su i kuhari Lorena Turk i Fran Slamek (3. razred kuhara) uz mentorstvo nastavnika kuharstva Danijela Naranđu. I oni su se okitili brončanim medaljama u kategoriji Školskih timova pripremivši nacionalni meni od 3 slijeda jela; predjelo od pastrve, glavno jelo od piletine s prilogom, te za desert tart od kruške i sira. Osim za natjecanje, Biser Mora bio je prilika za sudjelovanje na brojnim edukacijama, master classovima i cooking show-ovima. Sve to naša je ekipa iskoristila, pa su se s Brača, osim s medaljama, vratili i prepuni brojnih pozitivnih dojmova:

„Na Braču je bilo odlično, 4 dana na moru uz natjecanje, domaćini otvoreni i susretljivi, organizacija izvrsna, atmosfera opuštena. I mi učenici i naši mentori bili smo vrlo aktivni, sudjelovali smo na brojnim aktivnostima te se  natjecali  pred međunarodnim žirijem i publikom. – kaže Fran Slamek, a Lorena Turk se nadovezuje: „I moji su dojmovi više nego odlični. U natjecateljskom dijelu sve smo napravili onako kako smo planirali i vježbali, žiri nas je cijelo vrijeme pomno pratio, davao određene savjete i sugestije, atmosfera je bila frenetična i ja sam istinski uživala. Želim pohvaliti i našeg sjajnog mentora Danijela Naranđu koji nas odlično pripremio, te se i sam natjecao i zasluženo osvojio tri medalje. Učiti od njega je gušt i privilegija jer je stručan i pristupačan, a sve zadatke odrađujemo u opuštenoj i stimulativnoj atmosferi.“ S njima se slaže i Luka Tomašić koji također ističe da je cjelokupno iskustvo odlaska na Biser Mora za njega bilo pozitivno; „Boljeg mentora od nastavnika Gorana Žižeka teško mogu zamisliti. Stručan, uporan, poticajan, ništa mu nije teško i daje se 300 posto. Zahvalan sam i njemu i školi što su mi omogućili sudjelovanje na ovom prekrasnom natjecanju, na kojem sam imao prilike i puno novih stvari iz struke vidjeti i naučiti.“ Sretna i zadovoljna ekipa vratila se u Prelog u utorak ističući kako im je ovo bilo neponovljivo iskustvo koje bi rado ponovili. “Čestitamo našim učenicima i mentorima na odličnim rezultatima te zahvaljujemo na izvrsnoj prezentaciji naše škole i projekta ReCeZa”, poručuju iz Srednje škole Prelog.

Tekst pripremila: Sanja Kovačić 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja