Međimurje Press
IT

Računalne igre – najbolja motivacija djece za programiranje!

Dvadesetak učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole uspješno je završilo radionicu „ProgramIGRAnje”, održanu u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS). Ista je dio programa besplatnih ljetnih radionica za djecu i mlade, a provedena u sklopu projekta “Kaj buš STEM?” koji financira Grad Čakovec.

Cilj radionice bio je upoznavanje polaznika s JavaScriptom, jednim od najpoznatijih i najkorištenijih programskih jezika. Tijekom 12 školskih sati učenici su uz mentorstvo voditelja Edgara Glavaša, dr.med. usvojili osnove programiranja i metodologiju programiranja računalnih igara te na pojedinačnim primjerima naučili kako se izrađuje grafika, sintetiziraju zvuk i glazba na računalu te kreiraju programi jednostavnih računalnih igara. Nakon što su samostalno izradili vlastite računalne igre, upriličeno je natjecanje za odmjeravanje znanja i vještina.

-Jedan od najlakših načina za motiviranje djece za programiranje su igre na računalu. Upravo iz tog razloga osmišljena je ova radionica. Početnici su se upoznali s programiranjem te uvidjeli da se već nakon minute za tipkovnicom može napraviti jednostavna igra. Oni napredniji istražili su koncepte koji ih zanimaju u okruženju TIC80, a tijekom predavanja dotaknuli smo se i grafike, sprajtova, animacija, korisničkog sučelja i ostalog što će djeca koristiti u daljnjem radu. Najzanimljiviji dio radionice svakako je bilo natjecanje kreiranih igara u virtualnim arenama, gdje su polaznici postepeno prolazili serijom sve težih okršaja, objasnio je voditelj radionice „ProgramIGRAnje“ Edgar Glavaš, dr.med.

Andreja Šmitran

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja