Međimurje Press
Sport+

LIJEČNIK REAL MADRIDA NIKO MIHIĆ OTKRIO TAJNE USPJEHA LUKE MODRIĆA

Hrvatska je na jedan dan postala prava svjetska prijestolnica sportske medicine. Nakon senzacionalne pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Nizozemskom u polufinalnoj utakmici Lige nacija, na jednom od najjačih Međunarodnih kongresa Pokaži srce u Zagrebu su se okupili vodeći zdravstveni i sportski stručnjaci iz najvećih svjetskih nogometnih klubova. Posebno za ovu priliku u Hrvatsku su stigli članovi prestižne Futbol Doctors Network iz Madrida predvođeni čelnim liječnikom nogometnog velikana Real Madrid F.C. dr. Nikom Mihićem. Poučen dugogodišnjim iskustvom rada s najvećim nogometnim zvijezdama Cristianom Ronaldom, Lukom Modrićem, Karimom Benzemom i brojnim drugima, podijelio je svoja najnovija iskustva i otkrio što je potrebno činiti kako bismo maksimalno zaštitili zdravlje profesionalnih sportaša.

„Vrlo je važno podizati svijest o važnosti preventivnih, sveobuhvatnih pregleda i pravovremene brige za zdravlje. Upravo u duhu zajedničke brige, na ovom kongresu ističem temu ozljeda mozga, kako ih prevenirati i što napraviti kada se dogode. Svi zajedno smo odgovorni podizati svijest i poboljšati komunikaciju među zdravstvenim djelatnicima, specijalistima i javnosti općenito.“ – istaknuo je voditelj zdravstvene službe nogometnog kluba Real Madrid F.C dr. Niko Mihić te dodao: „Iznimno sam sretan što sam u svojoj Hrvatskoj uživao u jučerašnjoj pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije. Luki Modriću sam odmah poslao poruku i čestitao mu. On je igrač koji posjeduje talent, ima odličnu genetiku i uz to je vrijedan i borben igrač. Kada spojimo to troje, to je tajna njegovog uspjeha. Jednostavno – Luka Modrić.“

 Uz dr. Niku Mihića na Simpoziju su svoja znanja u radu s najuspješnijim nogometašima današnjice podijelili i dr. Alexandre Creuzé – klupski liječnik za prve momčadi AS Monaca, Dr. Phillip Ehrenstein, koji radi kao glavni klupski liječnik za popularni Bayer 04 Leverkusen, dr. José-María Villalón, koji je više od 25 godina voditelj medicinske službe kluba Atlético de MadridDaniel Sheth, suosnivač i glavni financijski direktor Fùtbol Doctors Network, dr. Lluis Til, liječnik SL Benfica, dr. Muhammad Zafar Iqbal, koji trenutačno radi kao voditelj sportske medicine za FC Crystal Palace, timski liječnik za FC Utrecht dr. Prabath Lodewijks, cijenjeni specijalist ortopedije dr. Damir Hudetz i drugi.

„Briga za zdravlje sportaša je izuzetno bitna, a upravo ovakvi događaji podižu svijest o važnosti bavljenja sportom u sigurnom okruženju. Važno je raditi preventivne preglede, tako smo mi razmišljali i u izradi novog zakona o sportu. To je potrebno dignuti na jednu veću razinu. Ministarstvo zdravstva će izraditi jedan pravilnik što bi ti pregledi trebali sadržavati. Mislim da je to dobar put da se podigne briga o zdravlju sportaša.“ – istaknuo je državni tajnik Josip Pavić, izaslanik ministrice turizma i sporta. 

Na Kongresu je predstavljen i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce, kojim su do sada omogućene stotine besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda sportašima diljem Hrvatske. Svoja iskustva i najnovija saznanja iznijeli su i brojni drugi eminentni predavači u području sportske medicine, kardiologije, ortopedije, neurokirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije.

„Ponosni smo što i drugu godinu zaredom Međunarodni kongres sportske medicine Pokaži srce u Zagrebu okuplja vodeće stručnjake iz ovog područja. Očuvanje i zaštita zdravlja itekako je važna tema kada su sportaši, ali i svi građani u pitanju. Pred sportašima je sve više zdravstvenih izazova, a ovaj kongres daje smjernice i rješenja kako za liječnike, tako i za same sportaše. – istaknuo predsjednik organizacijskog odbora Kongresa, ravnatelj Poliklinike Life doc. dr. sc. Tomislav Madžar te dodao: „U budućnosti namjeravamo ostvariti 10 tisuća besplatnih zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije.“

Svojim dolaskom Kongres su podržali i Josip Pavić, državni tajnik, izaslanik ministrice turizma i sporta mr.scSiniša Krajač, glavni tajnik HOO, izaslanik predsjednika HOO, doc.dr.scKrešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, prof.dr.scŽeljko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. Davor Plavec ispred Hrvatskog društva za sportsku medicinu i brojni drugi.

Kongres Pokaži srce održao se u organizaciji prestižne španjolske Futbol Doctors Network, koja pruža stalne konzultacije za optimizaciju performansi igrača tijekom predsezone, natjecanja i postsezone, organizira konferencije kako bi stručnjaci komunicirali o aktualnim temama sportske medicine te proizvodi sadržaj primjenjiv za optimizaciju zdravlja i performansi nogometaša. Organizatori su i Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Hrvatsko društvo za nogometnu medicinu, Hrvatski liječnički zbor i Poliklinika Life. Projekt se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatskog olimpijskog odbora te Hrvatske liječničke komore.  Međunarodni kongres Pokaži srce nastavak je širih aktivnosti sportsko zdravstvene platforme Pokaži srce, pokrenute početkom 2022. godine, uz pomoć prijatelja i donatora hrvatskog sporta, PSK, HNS-a, kao i drugih stručnih partnera, a to su: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Therabody, Move to cure, Incrediwear, Viator. Projekt podupire i veliki broj istaknutih sportaša, predvođenih ambasadorima i članovima stručnog stožera Hrvatskog nogometnog saveza: I.Olića, M. Mandžukića i V. Ćorluke, kojima se pridružuju i mnogi drugi sportaši iz različitih sportova, jer svi sportaši prepoznaju važnost brige o zdravlju mladih sportaša.

Foto: Filip Popović

Anela Novina

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja