Međimurje Press
Sport+

Počelo odbrojavanje do POI Pariz 2024.

Povodom obilježavanja godinu dana do početka Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) je u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj i dugogodišnjim partnerom tvrtkom Allianz, organizirao prigodnu konferenciju za medije.

Od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara na kojima će nastupiti više od 4.400 parasportaša u 22 sportova, među kojima i hrvatski sportaši.

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

“Najbrojniju reprezentaciju imali smo u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, po 25 sportaša, dok smo na zadnjim igrama u Tokiju imali 22 predstavnika. Do sada je sedam hrvatskih sportaša osiguralo vizu za Pariz, no kvalifikacije su u punom tijeku i vjerujem kako ćemo imati više od 25 sudionika,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na novinarskoj konferenciji održanoj u Francuskom institutu.

“Unutar paraolimpijske zajednice uzbuđenje u susret Parizu raste iz dana u dan. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija, a posebno se radujemo povratku publike. Kako su igre u Europi, uvjeren sam da će i naši sportaši i sportašice imati puno više hrvatskih obožavatelja na tribinama,” dodao je Kovačić.

Prva savjetnica Francuskog veleposlanstva u RH Lilas Bernheim je istaknula kako će Pariz treći put ugostiti najbolje sportaše svijeta nakon što je već dva puta bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine, ali i prvi put najbolje parasportaše.

“Sto godina nakon posljednjeg domaćinstva olimpijskih igara, Francuska i Pariz će ponovo promovirati ideale olimpizma i sporta. Paraolimpijske igre će se održati na istim objektima kao i OI, a tijekom 11 dana natjecanja cijeli svijet će moći pratiti i slaviti postignuća parasportaša. Ceremonija otvaranja bit će izvan stadiona, u srcu grada na Place de la Concorede, kako bi svima pružili priliku da vide ove sjajne sportaše čiji rezultati izazivaju divljenje i inspiraciju,” kazala je Bernheim.

Početku odbrojavanja do početka POI prisustvovali su i hrvatski paraolimpijci Ivan Katanušić, Matija Sloup i Paula Novina.

“Pariz će biti moje treće igre. Prve su bile fijasko i ozljeda, na drugima sam osvojio medalju, a dobrom plasmanu se nadam i u Parizu. Radujem se što će POI biti u Europi, a posebno što se na tribine vraćaju gledatelji. Paraolimpijski sport je jedan od najbrže rastućih i nije lako ostati u svjetskom vrhu, ” kazao je Ivan Katanušić koji je u Tokiju osvojio srebro u bacanju diska.

Za Sloupa će Pariz, također biti treće igre, a najbliže odličju bio je u Tokiju osvojivši četvrto mjesto u bacanju kugle.

“Nakon Rija i Tokija slijedi i Pariz. U Tokiju mi je medalja izmakla za par centimetara. Prije četiri mjeseca sam postao otac, sin mi je najveća motivacija i dodatan motiv za Pariz,” istaknuo je Sloup.

Paula Novina je u Tokiju bila najmlađa hrvatska paraolimpijka, na Igrama je sudjelovala kao 17-godišnjakinja.

“Bilo je to veliko iskustvo, veliko zadovoljstvo i privilegija. Bila sam nadomak finala, nedostajale su mi dvije stotinke. Nadam se da će u Parizu biti bolje,” kazala je Novina.

Katanušić, Sloup i Novina su pozvali mlade osobe s invaliditetom i njihove roditelje da se uključe u parasport.

“Dijete s invaliditetom ima ogromne predrasude prema sebi, a kroz sport mnogi problemi nestanu. Nije važan rezultat, bitno je da dijete uđe u sport zbog socijalizacije i integracije u društvo. I s invaliditetom je sve moguće ostvariti,” naglasili su.

Državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak je odao priznanje parasportašima naglasivši da ono što oni rade je fenomenalno.

“Rade na promociji zdravog života, okretanja sportu, ali i promociji naše zemlje. Nadam se njihovim vrhunskim nastupima u Parizu, a naša obveza kao Vlade i ministarstva je osigurati dovoljno materijalnih sredstava kroz državni proračun kako bi se naši sportaši pripremali u najboljim mogućim uvjetima,” kazao je Družak.

Milan Pavelić, izaslanik gradonačelnika Zagreba, je čestitao sportašima koji su izborili plasman na POI u Parizu, a onim koji još nisu mnogo sreće i uspjeha na tom putu.

“Iduće godine u Parizu se održava najznačanije sportsko natjecanje. Nastup na OI i POI je za sportaše vrh piramide i nadam se što većem broju naših sportaša u Parizu,” poručio je Pavelić.

Marijana Jakovac, članica Uprave Allianz Hrvatska je naglasila kako je Allianz s ponosom višegodišnji partner s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, dodavši kako su paraolimpijci nepresušan izvor inspiracije.

“Izuzetno smo ponosi na naše dugogodišnje uspješno partnerstvo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom u sklopu kojega naše paraolimpijce pratimo zadnja četiri paraolimpijska ciklusa. Nastup na Paraolimpijskim igrama vrhunac je svakog sportaša s invaliditetom, stoga nas mogućnost da ih u tome podržimo čini zaista sretnima. Paraolimpijci su naš nepresušan izvor inspiracije te zajedno nastavljamo raditi na stvaranju ravnopravnijih uvjeta za osobe s invaliditetom i slaviti svaki uspjeh,” izjavila je Jakovac.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja