Međimurje Press
Sport+

Ratko Kovačić: Pariz želi iskoristiti snagu Igara, inkluzija je ključna za naše društvo!

Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će se 28. kolovoza u veličanstvenom okruženju u središtu Pariza.

Bit će to prvi put da će se svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara održati izvan stadiona, a nazočit će joj 65.000 ljudi.

“Slaveći parasportaše, Pariz 2024. želi iskoristiti snagu Igara za promjenu stavova javnosti prema invaliditetu i pomoći u izgradnji inkluzivnijeg društva. Isticanjem Paraolimpijskih igara kroz spektakularne izvedbe parasportaša, ove igre i njihova ceremonija otvaranja poslat će važnu poruku cijelom svijetu – da je inkluzija ključna za naše društvo. Raduje nas što će i hrvatski parasportaši nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za što se marljivo pripremaju sa željom da postignu svoje najbolje rezultate,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Ukupno 4.400 sportaša iz 184 zemlje svijeta sudjelovat će u paradi od Champs-Elysees do Place de la Concorde, koja će biti dostupna osobama svih razina mobilnosti i sposobnosti.

“Od Champs Elysees do Place de la Concorde, jedva čekam zamisliti predstavu koja će pretvoriti srce Pariza u umjetnički festival bez presedana, s dosad neviđenim izvedbama”, izjavio je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije.

“Spektakl koji će u središte pozornosti staviti paraolimpijske sportaše i vrijednosti koje oni utjelovljuju. Spektakl koji će okupiti gledatelje diljem svijeta oko jedinstvenog duha Paraolimpijskih igara,” dodao je.

“Igre mogu potaknuti promjene na načine koji do sada nisu viđeni. Također, pruža jedinstvenu priliku za sve nas da promijenimo percepciju javnosti o invaliditetu,” kazala je Amelie Oudea Castera, ministrica sporta, te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Place de la Concorde je kultni trg smješten između Champs-Elysees i vrtova Tuileries, samo nekoliko koraka od Nacionalne skupštine i Grand Palaisa.

To je najveći trg u Parizu i drugi najveći u Francuskoj, okružen nekim od najvažnijih zgrada i spomenika u francuskoj povijesti. Datira iz doba prosvjetiteljstva, Place de la Concorde dio je filozofske, književne i kulturne baštine koju su za sobom ostavili intelektualci koji se nazivaju lumieres (što znači “svjetla”), što ga čini idealnim mjestom za usmjeravanje pažnje na paraolimpijski pokret.

“Otvarajući Igre odlučili smo usmjeriti pozornost na osobe koje žive s invaliditetom i njihovo mjesto u društvu. Uspješna promjena načina na koji ljudi u Francuskoj gledaju na invaliditet bila bi prikladna ostavština Igara u Parizu. La Concorde i Champs-Elysees – najljepša avenija na svijetu – bit će posebno ukrašene, pružajući prekrasan ambijent za promicanje paraolimpijskog pokreta na svjetskoj pozornici,” dodali su organizatori.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja