Međimurje Press
Ekologija

EKOLOŠKA UDRUGA PLATANA NEDELIŠĆE

Ekološka udruga Platana Nedelišće organizirala je prigodnu aktivnost povodom Godine platane. Općina Nedelišće na inicijativu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode proglasila je 2023. godinu – Godinom platane. Stoga su članovi EU Platana osmislili program na otvorenom posvećen svom najdražem stablu – platani. U jednom danu obiđene su platane u Nedelišću, Varaždinu i Jalžabetu. Poučnom izletu pridružio se i Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće.

Desetak članova udruge okupilo se kod svog “debelog dreva” odnosno pod krošnjom nedelišćanske platane. Prije šezdeset godina, točnije 4. veljače 1963. godine, proglašena je prvim zaštićenim prirodnim objektom u Međimurskoj županiji. Analizom starosti 2023. godine procijenjena ukupna starost stabla je 213 godina. Tijekom ove godine povodom godišnjice njezine službene zaštite organizirano je niz aktivnosti, od svečanog obilježavanja Godine platane i fotografiranja svih generacija pod platanom u veljači, preko objavljivanja prigodne knjige u lipnju, do provedbe likovnog natječaja i izložbe likovnih radova. Krajem godine predstavit će se i film “Godina platane kroz četiri godišnja doba”.

Platana u varaždinskom naselju Banfica bio je drugi izletnički cilj. Luka Fijačko iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije kroz živopisnu interpretaciju predstavio je ovaj Spomenik parkovne arhitekture. Zaštićen je 1975. godine i ostatak je nekadašnjeg drvoreda uz pješačku stazu koja je iz grada vodila do rijeke Drave.

U Jalžabetu u perivoju uz dvorac nalazi se platana koja je bila treća točka poučnog izleta održanog u nedjelju 22. listopada. Zaštićena je 1963. godine, a njezina starost procijenjena je na 400 godina te se radi o jednom od najstarijih sađenih stabala na prostoru Hrvatske. Članovi EU Platana su u Jalžabetu obišli i jedan osobito atraktivan lokalitet, vrijedno arheološko nalazište Gomila. Riječ je o jedinstvenim grobnim tumulima, grobnim humcima iz 7. stoljeća prije Krista. Promjera su čak šezdeset i pet metara i visine osam metara.

Predsjednik Ekološke udruge Platana Velimir Bašek tom je prigodom naglasio kako današnja generacija ovdašnjih prostora ima zadaću očuvati nedelišćansku, varaždinsku i jalžabetsku platanu, ali i sva druga vrijedna stabla i staništa te biljni i životinjski svijet sjeverozapadne Hrvatske. Članovi EU Platana Nedelišće i nadalje će se prema mogućnostima članova uključivati u aktivnosti iz domene zaštite okoliša i prirode ne samo na području Općine Nedelišće, već svugdje gdje će se osjećati pozvani i dobrodošli.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja