Međimurje Press
EkologijaNajave

POZIVNICA: Tko je pisao zelenu misao?

Na inicijativu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec zaživjet će Zeleni ormar. Popularizirat će autore i knjige na temu zelene misli.

Svečanost otvaranja Zelenog ormara zakazana je za srijedu 22. svibnja 2024. godine s početkom u 10:30 u prostoru Općeg odjela Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. Zeleni ormar i živo zeleno štivo predstavit će Ljiljana Križan, ravnateljica Knjižnice i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode.

Datum je prigodan, jer se upravo na dan 22. svibnja obilježava Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Na polici će biti izložene sljedeće knjige: sva izdanja Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, sva izdanja naslova tematski vezana za Međimurje, knjige o zaštiti prirode i ekologiji u RH, biljni i životinjski svijet, planine u RH, održivi razvoj, popularni autori “zelenih tema” (zaštita okoliša, aktivisti, klimatske promjene) poput Alda Leopolda, Elizabet Kolbert, Davida Attenborougha, Grete Thunberg, Zmaga Šimteka, Dražena Šimleše i dr.

Uz knjige na polici će biti izložena top lista preporučenih stručno-popularnih knjiga iz područja ekologije, zaštite prirode te beletristike o ekološkim temama koju će preporučivati knjižničari i djelatnici Međimurske prirode.

Zeleni ormar realiziran je unutar projekta Multidisciplinarno jačanje kapaciteta i razvoj novih rješenja u svrhu očuvanja, zaštite, i povećanja brojnosti ugroženih zajednica divljih oprašivača i medonosne pčele unutar ekosustava, a projekt je prepoznatljiv pod akronimom BEE(A)WARE. Projektni partneri su Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javni zavod Krajinski park Goričko, Galerija – Muzej Lendava i Nacionalni inštitut za biologijo. Jedna od tema projekta je medijska kampanja usmjerena na zaštitu divljih oprašivača, stoga je i grafički detalj na Zelenom ormaru, osmišljen uz dodatak simbolične ilustracije pčele.

Tko je pisao zelenu misao? Javna ustanova Međimurska priroda i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec pozivaju vas doći na svečanost i otkriti sadržaj polica Zelenog ormara. Događaj je dio programa obilježavanja Tjedna zaštite prirode (20. – 25. svibnja) u organizaciji Međimurske prirode. Dobro došli!

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja