Međimurje Press
Ekologija

Europski dan promatranja ptica na Marini Prelog u nedjelju 2. listopada!

Prvog vikenda u listopadu tradicionalno se okupljaju zaljubljenici u ptice i prirodu iz Europe i središnje Azije na Europskim danima promatranja ptica (EuroBirdwatch). Riječ je o međunarodnom događaju koji već 30 godina zaredom organiziraju europski BirdLife partneri. Cilj je podići svijest o pticama, njihovim staništima, područjima gniježđenja, migracijskim rutama i zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode pridružuje se Europskom danu promatranja ptica u nedjelju 2. listopada na lokaciji Marina Prelog od 15 do 17 sati.

 

Preloška Marina vrlo je atraktivna za promatranje ptica jer nudi veliku raznolikost i bogatstvo ptica na malom prostoru. Ptičarenje na Marini Prelog je besplatno i primjereno svim uzrastima. Za sudjelovanje nije potrebna prethodna prijava, niti posebna oprema ni predznanje. Dovoljna je odjeća i obuća primjerena boravku na otvorenom, i naravno, dobra volja. Zainteresirana javnost moći će opaziti labudove, različite vrste pataka i gusaka, galebova i drugih ptičjih vrsta.

Za određivanje vrste ptica Međimurska priroda osigurat će nekoliko priručnika Ptice Hrvatske i Europe, a za promatranje biti će dostupno nekoliko dalekozora i durbina. Tko ima svoj vlastiti dalekozor, preporučuje se ponijeti ga na ovu poučnu i zabavnu rekreaciju u prirodi.

EuroBirdwatch 2022 provest će se u danima vikenda 1. i 2. listopada na više lokacija diljem Hrvatske, a koordinaciju akcije za Hrvatsku provodi Udruga BIOM iz Zagreba. Nakon završetka akcije ukupni rezultati EuroBirdwatch 22 akcije bit će dostupni na stranici eurobirdwatch.eu

Roberta Radović

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja