Međimurje Press
Ekologija

Učenici PŠ N.S.Rok i OŠ Vratišinec na terenskoj nastavi o bioraznolikosti i ekološkom uzgoju hrane

U sklopu projekta “Mali vrt za velike promjene” udruga Biovrt provodi edukativne aktivnosti u partnerskim školama PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec, gdje smo ovog proljeća zajedno s lokalnom zajednicom oformili i školski vrt. Aktivno educiramo učenike biovrtlarskih grupa škola ne samo o organskom vrtlarenju u školskim vrtovima, nego i puno šire – o zdravom načinu života, očuvanju prirode i održivom razvoju. Tako smo tijekom lipnja educirali učenike u ustanovi Međimurska priroda o očuvanju bioraznolikosti i o očuvanju leptira plavca u novootvorenom centru “Med dvemi vodami”, gdje smo se oduševili novim edukativnim sadržajima i zanimljivim edukacijama.

Početkom srpnja organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja kao i bogatstvu raznolikosti istih, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obaju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, gdje nam je Josip Sabol ispričao sve o uzgoju zaštićenog “dobravskog ljuka” te o procesu uzgoja od sjemenja do luka. Posjetili smo i centar Donje Dubrave i pogledali prekrasno i zaštićeno drvo ginko biloba.

Zatim smo posjetili OPG Nikole Siladi u Kotoribi, gdje nam je obitelj Siladi prezentirala postupak hladnog i toplog prešanja sjemenki i dobivanja ulja u njihovoj uljari. Pogledali smo i i uzgoj životinja – naučili sve o zaokruženom ciklusu uzgoja povrća i životinja te o uzgoju kokoši nesilica i eko certificiranih jaja u Hrvatskoj. Najveća zanimljivost učenicima bila je vožnja na prikolici s sijenom te pogon s strojevima i skladištenim žitaricama.

Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola – učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovog projekta.

Na kraju su učenici posjetili i imanje Biovrta, gdje im je Silvija Kolar-Fodor prezentirala biološke metode uzgoja u Biovrtu i važnost čuvanja starinskih sorti povrća, kao i uzgoja vlastite hrane.


Hvala svim našim domaćinima, terenska nastava je bila odlična i sa sobom su učenici odnijeli puno korisnih znanja i uspomena. Na ovaj način, s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

Projekt “Mali vrt za velike promjene” traje od 01.11.2019.-31.08.2020. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Silvija Kolar-Fodor

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja