Međimurje Press
Turizam

Što Međimurje nudi u bajkovitom ozračju?

Prva zelena destinacija za život u pokretu

Međimurje ima nekoliko nagrada Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) po čemu je jedinstveno u cijeloj Europi, a ujedno je i najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske prema ocjeni HTZ-a, ali i dokaz da se bez ljudi ne može postići takve rezultate.

Turizam koji se njeguje 365 dana u godini temelji se na održivosti koja uključuje ne samo ekološki, već i socijalni aspekt. To znači da održivi turizam Međimurja daje više gostima, ali i lokalnoj zajednici, koja se na kraju ne osjeća iskorištenom.

Međimurje je prva hrvatska zelena destinacija, izvan velikih gradova, koja ima Hop-on Hop-off kružni prijevoz turista na svom području jer im 90 % gostiju dolazi automobilima. Slogan Međimurja je „Život u pokretu“ koji ovdje dolazi do punog izražaja jer imaju jako puno sportskih sadržaja, na usluzi modernim nomadima.

U turizmu je u Međimurju zaposleno preko 1500 ljudi, a strateški su se opredijelili da se u Srednjoj školi u Prelogu obrazuje budući turistički kadar, od kuhara do konobara koji je već sada jako tražen na domaćem tržištu.

Muzej nematerijalne baštine s atraktivnim postavom

Muzejom nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ koji je smješten u okrilju revitalizirane fortifikacije čakovečkog Starog grada, atraktivan je multimedijalan i interaktivan postav muzeja, a čine ga dvije glavne cjeline: ‘Minijature’ u kojima su ispričane priče o nematerijalnoj i usmenoj predaji baštine Međimurja i ‘Stoljeća utvrde’, usredotočene na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj tijekom burne povijesti i teme koje su s njime povezane. Između ostalog, tu su pokladne maske Pikač u Selnici, ali i izradu tradicijskog božićnog nakita – kinč na području sjeverozapadne Hrvatske i umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica s tog područja.

Iz segmenta tradicijskih obrta izdvajamo zlatarenje u Međimurju, izradu čipke, medičarski obrt, tradicijsko lončarstvo. Stoljeća utvrde, pak, donose fascinantne načine tamničenja osoba od 16. stoljeća do novije povijesti, preko primjera visokih vojnih zarobljenika, žena optuženih za vještičarenje ili suradnika NOB-a u 20. stoljeću.

Četri zvijezdice

Međimurje želi biti destinacija s četiri zvjezdice u cijelom lancu turističkih proizvoda. Primjerice, za Urbanovo bi trebale  svirati velike orgulje na vjetar u Štrigovoj, a na tamošnjoj vinskoj cesti gradi se i svjetski centar pušipela. Pred završetkom je Vidikovac na Mađerinom bregu s kojeg pogled seže na susjedne zemlje, a u planu je i izgradnja tematskog parka na otvorenom te pješačka staza od četiri kilometra kako bi povezali grad i terme.

Terme Sveti Martin

Sveti Martin na Muri nacionalna je Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i wellbeing turizma, a Terme Sveti Martin, inače nositelj nagrade najboljeg wellness hotela, prvi je hotel u Hrvatskoj koji nosi prestižnu europsku oznaku za okoliš EU Ecolabel. Okrenuvši se novim trendovima, otvorili su i klizalište – zimsku bajku na ledu, koja će biti otvorena sve do 10. siječnja. Kontinuirano ulaganje u širenje ponude u sinergičnom odnosu je s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima.

 

Ostalo

Vinska cesta, vinari, dekateri, keramika, akumulacijska jezera, Centar Rudolf Steiner, festivali, grad Zrinskih, Marina Prelog, biciklizam, sportski tereni, Međimurska popevka, Josip Štolcer Slavenski… marljivi ljudi, na zemljopisnoj površini od 729 km², izgradili su svoje Međimurje po mjeri čovjeka 21. stoljeća. Međimurje, čije granice oplahuju dvije rijeke, Mura i Drava. Raj na zemlji podijeljen na zeleni donji dio s kojim se stapa  briježni gornji dio.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja