Međimurje Press
Turizam

Kak se denes nikaj ne splati?

Ivek Špiranec bil je gazda na Matulovu gruntu. Jemput je rekel: – Se kaj sam na gruntu negda mel sem som napravil i priskrbil. Pa kak se onda denes nikaj ne splati? … Pitanje je to o kojem bi se moglo na više razina i načina komentirati, a ono je lijep uvod u predstavljanje detalja kojim je obogaćen edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu.

Zahuktava se proljetna sezona posjećivanja u Centru Med dvemi vodami u Križovcu, a paralelno s time priprema se i „glanca‟ Matulov grunt za ovogodišnja događanja u toplijem dijelu godine. Ususret druženju u Frkanovcu, na You Tube kanalu Međimurske prirode i Facebook društvenoj mreži Med dvemi vodami predstavljaju se zapisi audio vodiča postavljenog na Matulovu gruntu. Audio vodič na Matulovu gruntu dostupan je na dva jezika i jedan dijalekt: hrvatski (standard) i engleski jezik, te kajkavski dijalekt.

Sadržaj audio vodiča osmislile su Sara Srša, Mihaela Mesarić, Roberta Radović i Ivana Rojko. Korištene su fotografije s autorskim potpisom ponajboljeg čakovečkog pejzažnog fotografa Davorina Mancea. Audio vodič Matulov grunt sadrži sveukupno pet interpretacijskih tema. Na kajkavskom dijalektu su nazvane: Familija Špiranec, Kak smo negda živeli, Ganjk, Nojža, Moj grunt i Stara preša. Obilaskom lokacije i prostora te odabirom teme i skreniranjem QR coda posjetitelji s pomoću smart phone uređaja odabiru jezik ili dijalekt te pokreću kratke priče.

Tekst audio naracije spikera na kajkavskom dijalektu interpretira Siniša Obadić, novinar Hrvatskog radija Čakovec. Obadić je i član amaterske Kazališne družine Štolcer gdje je ostvario niz zapaženih glumačkih rola i uloga te je živopisno i glumački dočarao glasom nekadašnju atmosferu života na Matulovu gruntu. Tekst na hrvatskom standardu i engleskom jeziku interpretira Ivan Goran Herman, profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor filozofije, također mnogima poznat po glumačkim rolama predstava Kazališne družine Štolcer te kao glazbenik u bendu Captain’s Daughter & The Sailors.

Dosad su predstavljeni audio zapisi nazvani Familija Špiranec (https://youtu.be/00HKZ3VXvN4 ) i Kak smo negda živeli (https://youtu.be/jN9-bUiazNs ). Treći audio zapis koji se predstavlja donosi priču o Nojži (https://youtu.be/EB9TAkeiJr4). Vrijedi poslušati sva tri dosad predstavljena audio zapisa.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja