Međimurje Press
Grad ČakovecPolitika i društvo

Direktor GKP Čakom Ivica Perhoč odgovorio na prozivke Darka Zvera!

Poštovani!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca g. Darko Zver, na konferenciji za novinare, iznio je niz netočnih i zlonamjernih tvrdnji vezanih uz GKP ČAKOM, a kojima nastoji prikupiti političke bodove. Iako je postalo uobičajeno da se preko neodgovornih izjava političara šutke prijelazi, zbog zaštite osobnog digniteta, zaposlenika GKP ČAKOM te interesa građana koji koristite naše usluge, prisiljen sam reagirati.

Na žalost, politika je generalno spala na niske grane i to je vjerojatno obilježje vremena u kojem živimo. No, igranje imovinom građana, što ČAKOM je, neozbiljno je, neodgovorno i opasno. Kao direktor poduzeća smatram da javnost treba znati sve, a njeni predstavnici u Gradskom vijeću imati sve potrebne informacije kako bi donijeli odluke koje su u najboljem interesu građana.

Prvo, ne ulazim u njegove tvrdnje da je razlog zahtjeva za smjenu s pozicije predsjednika Gradskog vijeća njegovo protivljenje „značajnom poskupljenju cijene odvoza smeća na području Čakovca“, no smatram da tako javnost dovodi u zabludu da će cijene odvoza otići „nebu pod oblake“. Naime, prema ČAKOMOVU prijedlogu, u promjenu cijene usluge ide se najprije zbog novih zakonskih odredbi, a tek nakon toga zbog novih poslovnih okolnosti u kojima smo se svi našli zbog poremećaja na tržištu energenata. Smatram suvišnim ponovno obrazlagati što sve po novom moramo uvrstiti u cijenu, no ponovit ću da smo predloženu cijenu temeljito izračunali te u nju uvrstili samo troškove određene zakonom. Ne samo to, predložili smo i umanjenje cijene za određene kategorije korisnika. Njegovo odbijanje uvrštavanja te točke na Dnevni red, bez obzira na krajnju konačnu cijenu koju ćemo svi plaćati, ne samo da onemogućava Grad da se uskladi sa zakonom, već dovodi u pitanje i samo poslovanje tvrtke. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci od kad traje njegov igrokaz s ovom Odlukom, gorivo i ostali troškovi poskupjeli su za dvoznamenkasti postotak, koji zasad pokrivamo iz unutarnjih rezervi, odnosno iz džepova građana. Podsjećam da je Gradsko vijeće tijelo koje mora donijeti konačnu odluku, a s odbijanjem predsjednika da prijedlog Odluke uputi pred vijećnike, onemogućava izabrane predstavnike građana da nakon rasprave, isti usvoje, odbiju ili pošalju na doradu.

Drugo, optužbe da GKP ČAKOM ne želi provesti racionalizaciju poslovanja, u najmanju ruku su smiješne. On se sa svoje funkcije nije potrudio imati detaljni uvid u poslovanje poduzeća, kao što to imaju Skupština društva, Nadzorni odbor i direktor. ČAKOM je u proteklom razdoblju poslovao pozitivno i stabilno, nismo imali problema s likvidnošću niti prekida u obavljanju usluga. Pričati napamet o racionalizaciji poduzeća o čijem poslovanju netko zna vrlo malo nije zahvalno ni politički mudro, osim u kontekstu pokušaja prikupljanja jeftinih političkih poena kod malog dijela građana koji bi u njemu mogli prepoznati borca za „svoja prava“. Štoviše, daljnja racionalizacija prema njegovom modelu, u situaciji kad poduzeće s jedne strane ima pozitivne poslovne rezultate, a s druge se poput svih suočava s drastičnim rastom ulaznih troškova, može rezultirati jedino smanjenjem obima i kvalitete usluga. U proteklih deset godina broj radnika smanjen je za 14, trenutno ih je 170. Većina njih starije je životne dobi pa su česta i bolovanja. Ukratko, u prosjeku je dnevno na radnom mjestu 136 radnika, što je i najniža granica s kojom poduzeće može redovno obavljati brojne usluge. Neki gradovi koje voli uspoređivati s našim, imaju jednu tvrtku za skupljanje otpada, drugu za javne i zelene površine, treću za tržnicu, četvrtu za parkirališta, petu za groblja… Svaka ta tvrtka ima naravno svog direktora, nadzorni odbor, režije i slično… Dok zbrojite sve radnike koji to obavljaju, mnogo ih je više nego nas u ČAKOMU, a sve to plaćaju njihovi građani, bilo kroz cijenu usluge ili direktno iz Proračuna. I dalje tvrdim da se na nekim poljima mogu napraviti dodatne uštede, to uostalom i kontinuirano radimo, no moramo biti svjesni da one sigurno ne mogu značajnije smanjiti cijenu usluge skupljanja komunalnog  otpada. Odgovorno tvrdim da racionalizacija koju on predlaže može jedino rezultirati smanjenjem obuhvata i kvalitete usluge.

Treće, tvrdnju da ČAKOM želi prevariti građane, odbacujem s gnušanjem. Naprotiv, svakom građaninu vrlo otvoreno i jasno objasnili bi zašto će kod nekih kategorija doći do povećanja cijene, no on to odbijanjem stavljanja točke na Dnevni red, ne želi omogućiti. Kakvo god mišljenje o GKP ČAKOM bilo tko imao, činjenica je da smo uvijek imali korektnu i otvorenu suradnju sa svim korisnicima, te smo im uvijek bili na usluzi. O tome svjedoči i činjenica da su pritužbe na naše usluge vrlo rijetke.

Takvim grčevitim višekratnim odbijanjem stavljanja Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca na dnevni red sjednice Gradskog vijeća te inzistiranjem na neargumentiranoj i neodgovornoj nazovi racionalizaciji poslovanja, ne štite se interesi  građana, već upravo suprotno.  Takva agenda za posljedicu može imati uništavanje gradskog poduzeća. A to će na kraju platiti oni u čiju je zaštitu navodno stao. Scenariji racionalizacije koji su rezultirali propašću uspješnih tvrtki u Hrvatskoj su više puta viđeni. Viđeno je i namjerno dovođenje javnih poduzeća u nelikvidnost kako bi se rascjepkala te prodala „sposobnim“ i „zdravom biznisu“ naklonjenim poduzetnicima.

I na kraju, pozivam ga da GKP ČAKOM ne koristi za politička obračunavanja te tako ugrožava njegovo poslovanje. Niti građani niti zaposlenici ČAKOMA to nisu zaslužili.

U Čakovcu, 10. lipnja 2022. godine.

Ivan Perhoč, direktor GKP ČAKOM

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja