Međimurje Press
Grad Čakovec

„Sunčeka“ predstavila svoje radove francuskom veleposlaniku

Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Fabien Fieschi, u četvrtak je boravio u posjetu Čakovcu i Međimurju. Razlog njegova posjeta je mjesec Frankofonije koji je posvećen promoviranju francuske kulture i jezika širom svijeta. Veleposlanik je pritom posjetio Gimnaziju „Josipa Slavenskog“ Čakovec gdje je razgovarao s učenicima koji pohađaju nastavu francuskog jezika.
Poseban program priredili su mu polaznici waldorfske skupine „Sunčeka“ Dječjeg vrtića „Cipelica“, predstavljanjem radova na temu poznatih Francuza pod nazivom  „Društvo poznatih Francuza (SOCIÉTÉ DES FRANÇAIS CÉLÈBRES)“ te slikovnice na hrvatskom i francuskom jeziku koju su zajedno izradila djeca, njihovi roditelji i odgojiteljice. Učenje francuskog jezika kroz igru započelo je otprilike prije pola godine, kad se vrtić uključio u program francuskog veleposlanstva i Francuskog instituta u Hrvatskoj. Kroz igru djeca upoznaju kulturu i jezik ove, povijesnim, kulturološkim, političkim i gospodarskim odrednicama, velike zemlje. Program u „Sunčekima“ provode odgojiteljice Milana Hozmec i Petra Mićanović, a projekt podržava i Agencija za odgoj i obrazovanje, čija je savjetnica Slađana Domladovac također prisustvovala svečanosti.
U Svečanoj dvorani čakovečkog Starog grada održan je radni sastanak između francuske delegacije te Međimurske županije i Grada Čakovca. S francuske strane, osim veleposlanika, prisustvovali su i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnateljica Francuskog Instituta Estelle Halimi-Dagron, ataše za jezičnu i obrazovnu suradnju Benoît Le Devedec te voditeljica radionica francuskog jezika te Agathe Vauloup Stagiaire.
Međimursku županiju predstavljao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a Grad Čakovec gradonačelnica Ljerka Cividini.
Kako je ovo veleposlaniku bio prvi posjet Međimurju tijekom njegovog mandata u Hrvatskoj koji je započeo prošlog rujna, zamjenik župana i gradonačelnica predstavili su mu našu povijest, posebitosti te naravno potencijale za suradnju.
Zamjenik Grivec naglasio je da Međimurska županija njeguje kontakte s drugim državama i regijama, te žele da se oni što više intenziviraju. Međimurje ima mnogo potencijala te između Francuske i Županije ima vrlo mnogo mogućnosti za suradnju. Grivec je spomenuo turizam te našu razvijenu metaloprerađivačku industriju. „Izrazito smo europski orijentirana regija, naši ljudi žele surađivati, imaju razvijene radne navike te sam siguran da ćemo na jednom od narednih posjeta konkretizirati prilike“, rekao je među ostalim zamjenik župana.
Gradonačelnica Cividini predstavila mu je Grad Čakovec istaknuvši da smo upravno središte Međimurske županije s razvijenom i dinamičnom industrijom te ljudima otvorenima prema različitostima. O tome najbolje svjedoči projekt učenja francuskog jezika koji je našim vrtićima prezentiran prošlog rujna, a koji već sad polazi 24 djece te koji je rezultirao današnjom izložbom te slikovnicama. Naravno, kako su obje zemlje članice Europske unije, postoji mnogo mogućnosti za gospodarsko i kulturno povezivanje, rekla je čakovečka gradonačelnica.
„Misija francuskog Veleposlanstva nije samo suradnja između država već i povezivanje gradova i regija. Također, pružamo i potporu projektima i programima učenja našeg jezika i kulture u obrazovnim ustanovama u vašoj zemlji te i na taj način želimo dodatno približiti naše dvije zemlje.“, rekao je, među ostalim veleposlanik Fieschi.
Stoga, tijekom ožujka, mjeseca Frankofonije, žele dati potporu što većem broju projekata poput ovog čakovečkog te kao cilj ističe da i u našem gradu postoji mogućnost učenja Francuskog jezika bez prekida od vrtića do srednje škole. Prvi je put u našem kraju, te iz prezentiranog vidi da ima mnogo potencijala za suradnju na brojnim područjima, završio je francuski veleposlanik.
(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja