Međimurje Press
Najave

Tjedni pregled događanja u Prelogu!

DOM KULTURE

  • 20. 10.2022., ČETVRTAK U 18 SATI, KAZALIŠNA PREDSTAVA „RUŽNO PAČE“   

Dom kulture Grada Preloga ugostit će, u četvrtak 20. listopada, s početkom u 18 sati, Kazališnu družinu „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Slavonskog Broda sa predstavom „Ružno pače“. Predstava je namijenjena djeci predškolskog uzrasta te djeci od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Predstava govori o vršnjačkom zlostavljanju te o tome kako podići samopouzdanje kod djece. Redateljica predstave je Iva Srnec Hamer, dramaturginja je Kristina Kegljen, za glazbu se pobrinuo Andrija Rudić, a u glavnim su ulogama Matej Safundžić i Darija Vlajnić. Predstava „Ružno pače“ Kazališne družine „Ivana Brlić Mažuranić“ donosi interpretaciju poznate bajke Hansa Christiana  Andersena. Priča je to i o dječaku koji je predmet ruganja u školi i njegovoj baki koja unuku priča priču o ružnom pačetu kako bi podigla unukovo samopouzdanje. Predstava dotiče dva svijeta, dječakov i pačetov. Redateljica Iva Srnec Hamer o predstavi je rekla: „Ružno pače je prije svega predstava o prihvaćanju sebe i drugih. Ne o bezuvjetnom prihvaćanju nego o spoznaji da jesmo različiti, ali da se i neprekidno mijenjamo, rastemo, sazrijevamo. Kroz druge, upoznajemo sebe. Tako je i priča o ružnom pačetu priča o izazovima koje moraš proći kako bi sazrio i bolje upoznao sebe. Priču pričaju dva glumca koji kreiraju svijet u kojem živi dječak sa svojom bakom. Baka je vješta u kreiranju lutkica od svakodnevnih predmeta i drva te je tu ljubav prenijela i na svoga unuka. U bakinoj radionici nastaju svakojaki likovi pomoću kojih će svome unuku i publici ispričati priču o jednom pačetu koje je mislilo da je ružno, a zapravo je bilo….“. Predstava je u Domu kulture Grada Preloga, na rasporedu u četvrtak, 20. listopada, s početkom u 20 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

  • Od 21.DO 23.10.2022., ŠESTI DANI SMIJEHA U PRELOGU UZ KEREKESH TEATAR 

Šesti puta u nizu, Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 21. do 23. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha:

21.10.2022. PETAK U 19 SATI, „BEBA“ 

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Mirna Medaković Stepinac i Ljubomir Kerekeš 

Nemojte se sramiti. Svi imamo probleme. I svi znamo da je najbolje o problemima razgovarati sa psihologom. Svjetlana Fufić zvana BEBA dolazi psihologu po prvi put. Od silnog uzbuđenja, mušica u glavi i gomile problema jednostavno započinje razgovor sa gospodinom u bijeloj odori. Taj gospodin je maler i jedino što zna o psihologiji je da mora pomalati ured i hodnik psihološke ordinacije. Bivši muževi Svjetlane Fufić izvukli su deblji kraj. Hoće li i ovaj slučajni psiholog s valjkom u ruci, saznajte u novoj komediji Kerekesh Teatra jer u čekaonicu dolazi “Beba”. 

22.10.2022. SUBOTA U 19 SATI, „DOBRA VEČER, DOŠAO SAM PO VAŠU KĆER“ 

Tekst i režija: Jan Kerekeš 

Igra: Jan Kerekeš

„Dobra večer, došao sam po vašu kćer“. Ta rečenica teško pada svakome tko ima kćer i ubrzo postaje noćna mora svakog tate koji nije spreman pustiti svoju kćer u ralje života. Ovaj stand up Jana Kerekeša nastao je nakon Janove akupunkture mozga za vrijeme jedne vožnje po autocesti ZG-ZG. Nastao je iz straha, ljubavi i potrebe da se publika nasmije na račun patnika kojem nema pomoći. 

23.10.2022. NEDJELJA U 19 SATI, „NIŠTA LJUBAV SAMO SEX”

Tekst i režija: Rene Bitorajac 

Igraju: Csilla Barath Bastaić, Petra Dugandžić, Iskra Jirsak, Katarina Baban 

4 glumice pripremaju se za početak predstave Atonid i ponor pakla, grčku tragediju postavljenu na kazališne daske, koja zapravo uopće nije bitna. 4 različita karaktera u nešto više od 90 minuta pretvara se u njih 13. Razigrane i vesele glumice, radije bi se 4 sata družile u garderobi nego pola sata na pozornici. Kao lajtmotiv i tema večeri, nekako, ne znamo kako, nametnuo se sex. O da, i žene pričaju o njemu. Ne degutantno i ne vulgarno. Dokumentarnom lakoćom naše glumice igraju glumice koje se igraju, a pritom zabavljaju publiku, i nimalo manje važno, same sebe. Svi moraju biti zadovoljni i zadovoljeni. Jeste li probali dominaciju? Kako je po staračkim domovima? 

Cijena ulaznice: 50 kuna za svaku od predstava 

BROJ MJESTA OGRANIČEN! PRETPRODAJA ULAZNICA: 

OD 3. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI 

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA 

  • OD 15. 10. DO 15.11.2022., MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KIČ PRELOG

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2022. na 1. sjednici, održanoj 12. travnja 2022. godine, odlučio je da ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bude posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj! 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga se i ove godine vrlo aktivno uključuje u obilježavanje MHK te uz najavljene i organizirane posjete knjižnici vrtićanaca i školaraca, nudi pregršt javnih događanja, akcija i druženja za širu zajednicu. Uz partnere Društvo naša djeca i Srednju školu KIČ Prelog poziva sve zainteresirane na druženje u prostorima knjižnice uz zanimljive, inovativne i neočekivane goste i sadržaje. 

Program: 

15.10. – 15.11.2022. NAJ – Izložba knjiga 

17.10.2022. BESPLATNA ČLANARINA 

18.10.2022. 17:00 Popodnevna kava s popularnom hrvatskom autoricom ljubavnih romana Marilenom Dužman 

26.10.2022. 18:00 LARP radionica i predavanje za odgojno – obrazovne, kulturne i turističke stručnjake s Terrible Creations

02.11.2022. 18:00 Bajkaonica s DND Prelog 

08.11.2022. 10:00 Senior Trivia kviz

 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA 

  • DO 4.11.2022., IZLOŽBA FRANJE RUŽMANA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog pozivaju sve zainteresirane da pogledaju retrospektivnu izložbu slika Franje Ružmana. Izložba se može pogledati do 4.11.2022. godine. Već više od pedeset godina prošlo je otkako je Franjo Ružman naslikao prve slike. Uz potporu preloškog učitelja, likovnog pedagoga Vinka Mlinarca, od 1971. godine slika na platnu, dok 1978. godine počinje slikati na staklu, koje je zadržao kao osnovnu podlogu do danas.

Franjo Ružman umjetnost živi od rane mladosti, dugi niz godina svirao je u glazbenom sastavu „Marelli“, organizirao brojne izložbe, likovne kolonije, radionice, piknike za likovnjake i mnoge druge manifestacije, sudionik je manifestacija po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje. Sedamdesetih godina okupio je mlade ljude koji se amaterski bave slikanjem s kojima organizira i sudjeluje na skupnim izložbama, a kasnih osamdesetih godina osniva likovnu udrugu u Prelogu zajedno s nekolicinom prijatelja. Jedna od zapamćenih manifestacija koje je organizirao bila je tradicionalna izložba „Priločko prošćenje“. Prvi kolekcionar njegovih slika bio je Nikola Železnjak, a veliki interes za slikama Franje Ružmana pokazao kolekcionar Stjepan Pohižek. Slike mu se nalaze razasute po svijetu, u Australiji, Kanadi, Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, te kod mnogih obitelji u Prelogu, Međimurju i diljem Hrvatske, nekoliko i u fundusu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Slijedom toga, Franjo Ružman jedan je od najaktivnijih slikara u Međimurju, a likovna kritika donosi mu atribut „doajena međimurske naive“.

Njegove slike nastale su na postulatima hlebinske slikarske škole, premda uz nju nije strogo vezan već uvodi sebi svojstvene motive i gradnju slike. Oko glavnog motiva, što je najčešće figuralni akter ili grupa ljudi (baka, japa, ribič, golubovi) gradi detalje koje prepoznajemo kao njegov specifičan rukopis. Figure su predimenzionirane kako je svojstveno naivnom slikarstvu, a detalji se mijenjaju s obzirom na godišnje doba (drveće u cvatu, ogoljeni panjevi, proljetno cvijeće, tikve i sl.). Do izražaja dolazi izraziti kolorit za koji uzor možemo pronaći u slikarstvu Ivana Večenaja, poznatog slikara druge generacije hlebinske škole. No Ružman za razliku od Večenaja intenzitet kolorita ne prilagođava temi već on odiše vedrinom u svakoj situaciji. Izložba predstavlja presjek likovnog stvaralaštva Franje Ružmana od 1970.-tih godina do najnovijih radova, a može se razgledati do 4. studenog 2022. godine u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Grada Preloga. 

  • DO 9.11.2022., SAMOSTALNA IZLOŽBA MARINE ČORIĆ  

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva na razgled samostalne izložbe Marine Ćorić pod nazivom „Godišnji“. Ćorić rođena je 1987. godine u Zadru, gdje je završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. 2012. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti Široki Brijeg pri Sveučilištu u Mostaru, te je 2017. diplomirala kao magistra slikarstva i profesorica likovne kulture. U svojem stvaralaštvu nije ograničena na jedan medij, pa se podjednako bavi slikarstvom, fotografijom, ilustracijom, a recentnih godina povremeno i videom. Što se motiva tiče, najveću važnost pridaje portretu tj. autoportretu kao „intimnom dnevniku“ koji pruža najveću slobodu izražavanja, eksperimentiranja, glume, ali i iskrene interakcije sa samom sobom i publikom. Svoje radove je izlagala je na nizu grupnih i samostalnih izložbi, prvenstveno u regiji, ali i u inozemstvu. Osim kroz izložbe, umjetnički djeluje i kroz sudjelovanje u međunarodnim projektima, likovnim radionicama i likovnim kolonijama. Za svoje radove je i nagrađivana u regiji, te su neki od njih i objavljeni u časopisima i knjigama. Izložba ostaje otvorena do 9. studenog. 

O izložbi: 

Povratak na iskonske postavke omogućio je realizaciju novog ciklusa radova Marine Ćorić pod nazivom „Godišnji“. Autorica je intuitivno prepoznala i osjetila pravi trenutak za stilski i tematski odmak od dosadašnjih slikarskih radova, te je iznjedrila posve svjež, vedar i neposredan ciklus radova čiji naziv aludira, kako sâma umjetnica kaže, na njezin „odmor“ od nje same tj. teme autoportreta i njezinog dosadašnjeg stila, ali i doslovno vizualizira (ne)aktivnosti na godišnjem odmoru. Upravo je za vrijeme vlastitog odmora Marina Ćorić odlučila iz rakursa usputnog promatrača zabilježiti sve one neposredne trenutke koje proživljavamo na godišnjem odmoru. Linijskim crtežom Marina Ćorić gradi fizionomiju i karakter prikazanih likova, ali i teksturu pješčane ili stjenovite obale te raslinja u daljini, dok bijelim linijama dočarava uzburkanost morske površine. Autorica u ulozi nevidljivog promatrača iz prikrajka bilježi prirodnost i neposrednost uhvaćenih trenutaka poput para na pedalini, ljudi koji razgovaraju, čitaju ili se sunčaju na plaži, dvije prijateljice koje se kupaju dok u daljini plovi Jadrolinija. Sve su to sadržajno poznati nam prizori iz života s kojima smo se već susreli ili u kojima smo se i sami jednom prilikom našli, a koje Marina Ćorić vizualizira na zanimljiv, topao i nostalgičan način. U ciklusu „Godišnji“ Marina Ćorić objedinila je različite generacije i aktivnosti kojima se bavimo na godišnjem odmoru. Pritom je napravila veliki zaokret te iz pozicije lajtmotiva u svojim radovima prešla u ulogu promatrača. Iako je ovaj ciklus odmak od introspekcije ranije prisutne u motivu autoportreta, umjetnica nam je dopustila da ju upoznamo kroz informacije što i kako promatra, što joj zaokuplja pažnju, što i na koji način interpretira te kako vidi i doživljava svijet oko sebe. (Sonja Švec Španjol, kustosica  izložbe)

NAJAVE  

  • 04. 11.2022., PETAK U 19 SATI, NASTUP VLATKA ŠTAMPARA U DOMU KULTURE 

Turobne jesenske dane i monotoniju svakodnevnice uskoro će razbiti nastup popularnog međimurskog komičara Vlatka Štampara.  U petak, 4. studenog, u 19 sati, Vlatko će nastupiti pred publikom Doma kulture u Prelogu i izvesti svoj stand-up nastup pod nazivom „Zabezeknut“. Evo što Vlatko kaže o svom nadolazećem nastupu u Domu kulture Grada Preloga:  „Dragi ljudi kao što vidite, stvari se generalno raspadaju. Laganja, muljanja, ubojstva, krađe i varanja, plus zabrane, strah i novo normalno. Sve znate. Ali, treba gledati stvari sa svjetlije strane. Treba ne razmišljati o tome. Kako? Jednostavno. Zabezekneš nekog nečim nesvakidašnjim. Naprimjer dobrotom.“ Organizatori ovog događaja su Dom kulture Grada Preloga i Turistička zajednica Grada Preloga, a ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 50 kuna na blagajni Doma kulture radnim danom od 8 do 11 sati te vikendom od 16 do 20 sati. Pratite i Facebook stranicu Turističke zajednice Grada Preloga – uskoro se sprema nagradna igra putem koje će se sretnicima podijeliti 10 karata (5×2). Ne propustite nezaboravan nastup jednog od najboljih hrvatskih stand-up komičara u Domu kulture Grada Preloga! 

TKO JE VLATKO ŠTAMPAR? 

Za one koji ga nisu “probali”, Vlatko će ostati nikad pronađeno utjelovljenje svih onih suludih misli koje svatko od nas pomišlja u onom dijelu uma koji s razlogom ignoriramo. Za one koji su ga doživjeli, Vlatko je bio i ostaje ventil, pipa, sasvim suludih asocijacija koje u kombinaciji s njegovom nezamjenjivom manirom neizbježno mame smijeh i čine ga jednim od ponajboljih komičara „na ovim prostorima“. Osim u Mađarskoj.

(ŽS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja