Međimurje Press
NajaveZdravlje

DAN ZDRAVOG OSMIJEHA 26.03. u 10.30 uz zgradu Doma sindikata u Čakovcu!

HRVATSKO DRUŠTVO ZA DJEČJU I PREVENTIVNU STOMATOLOGIJU NASTOJI OBILJEŽITI DAN ORALNOG ZDRAVLJA RAZNIM AKTIVNOSTIMA

I ove će godine stomatolozi Međimurja, na inicijativu Hrvatskog stomatološkog društva u organizaciji mr.sc. Tanje Rosić, dr.med.dent, te odgajateljice Gordane Šoltić Siladi predsjednice Društva ‘Naša djeca’ Čakovec provesti akciju Dan zdravog osmijeha. Tako se već šesnaest godina na glavnom gradskom trgu okupi velik broj djece i roditelja.

Akcija se pokazala kao pun pogodak, jer na specifičan način , u opuštenoj atmosferi progovara o ozbiljnom problemu, a to je kako spriječiti nastanak karijesa i drugih bolesti usne šupljine.

Cilj nam je ukazati javnosti na važnost  čuvanja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti, te redovitog odlaženja stomatologu.

Stanje oralnog zdravlja još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, pa je nužno sustavno provoditi preventivne mjere među kojima iznimnu važnost ima edukacija. Ona je osnova svakog preventivnog postupka. Stoga je i cijeli projekt zamišljen da se u vrtićima radi sa djecom, educira ih se, pa dobiju temeljne spoznaje o zubima, zdravoj prehrani, oralnoj higijeni, tehnikama četkanja…

A centralni događaj u gradu je kruna tih aktivnosti kada se okupi oko 250 djece svih gradskih i prigradskih vrtića.

Ono što me posebno nosi i oduševljava je akcija koja iz godine u godinu bila sve veća i okupljala sve veći broj građana i udruga našeg grada te nam nema premca po tome u Hrvatskoj. Uključivali su se vrtići, osnovne i srednje škole, plesne škole i zborovi, razni glazbeni i glumački umjetnici, privatnici i nevjerojatan je duh volonterizma cijele naše lokalne zajednice. Grad Čakovec i Turistička zajednica grada Čakovca prepoznali su projekt kao važnu mjeru u zdravstvenoj preventivi, pa nam je uz njihovu podršku i organizacija bila lakša.

Naš poznati fotograf nam je osmislio prepoznatljiv logo, koji je tiskan na majicama, plakatima, zastavama koje vijore u gradu za vrijeme akcije, konobari okolnih kafića također nose te majice. Na štandovima volonteri dijele reklamne materijale, paste za zube i četkice, jabuke i zdrave napitke. Dakle, činimo sve kako bi doprli do naše djece i građana i podigli razinu svijesti o oralnom Zdravlju.

Obično na Danu zdravog osmjeha gostuju i osobe iz javnog života. Tako su nam se akcijama redom odazivali Goran Navojec, Mila Elegović, Soulfingersi, Gobac, Filip Šovagović i dr.

Ove godine gost će nam biti glumac Rene Bitorajac.

Mr.sc. Tanja Rosić , dr.med.dent.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja