Međimurje Press
Grad Prelog

Događaji koje možemo pratiti u Prelogu narednih sedam dana!

29.1.2022., SUBOTA OD 15 SATI, POLARNA KROS LIGA  

Nakon godinu dana pauze zbog korona krize starta jubilarna 10. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta. 

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2021, siječnju i veljači 2022. 

  1. kolo – 29.01.2022.
  2. kolo – 05.02.2022.
  3. kolo – 12.02.2022.
  4. kolo – 19.02.2022. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se) 

28.1.2022., PETAK OD 18 SATI, NOĆ MUZEJA 2022. U MUZEJU CROATA INSULANUS  

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima „nove stvarnosti“, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde. Temom Između digitalnog i stvarnog, izložbeni program Muzeja Croata insulanus Grada Preloga biti će dostupan uživo i u digitalnom obliku, na web stranici Muzeja. Kako bi publici u ovo neizvjesno vrijeme pružili ponešto veselja pripremili smo, s brojnim suradnicima zanimljiv sadržaj, okrenuli se tradiciji i običajima, te iz zaborava izvukli svadbene šege u donjem Međimurju. „Faljen budi Jezuš Kristuš! Ovdi počinjemo ovo milo svadbo kak je negda Jezuš Kristuš započel u Kani Galilejski i podelil nam ovoga mira kojega ovaj svet ne može dati!“ (Zapis iz „Knige kapitanjstva ženidbe Leksija Bermanca iz Otoka / Prelog“, 1930.) Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja. Svadbeni običaji na području Međimurja u nepromijenjenom obliku zadržali su se do druge polovice 20. stoljeća. Osnovni elementi svadbe uglavnom su jednaki na području cijelog Međimurja. Postoje male razlike u svadbenim običajima donjeg i gornjeg Međimurja, ali i među susjednim selima u Međimurju. Izložbom „Kak se negda gostilo“, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga prikazani ĆE BITI svadbeni običaji donjeg Međimurja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima. 

Radionica izrade svadbenog kinča 

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 9:30 – 11:00 i 11:45- 13:00  sata 

Voditeljica radionice: Marija Novak 

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola 

Pripreme za svadbu obavezno su sadržavale izradu ukrasa (cvjetovi za mladenkin vijenac, cimere, svatovsku jabuku, štafetu za ukrašavanje stolova, kitice za mužikaše) koje su izrađivale vješte ruke domaćica od krep papira i žice. Marija Novak, čuvarica kulturne baštine Međimurja prenosi svoje iskustvo mlađim naraštajima, kroz radionicu će učenicima  pokazati i pripomoći u izradi spomenutih svadbenih ukrasa.

Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2022. 

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 18 sati 

Otvorenje izložbe „Kak se negda gostilo“ uz prigodni program

Razgled izložbe „Kak se negda gostilo“, Multimedijalna dvorana i stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 18 – 22 sata 

Izložba će se moći razgledati i u digitalnom obliku na web stranici Muzeja Croata insulanus Grada Preloga: https://muzej-croata-insulanus.hr/ . 

Kak se negda gostilo – iz prve ruke 

Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 19 – 21 sati 

Među najvažnijim funkcijama svadbenog ceremonijala zasigurno su bili kapitan i sokačica, stoga će upravo oni, s puno iskustva, ispričati kakve su bile njihove uloge, kako su izgledale i koliko su bile značajne u tradicionalnoj međimurskoj svadbi. Sa stručne etnološke i povijesne strane o međimurskoj svadbi od 30-tih do 70-tih godina 20. stoljeća, govoriti će prof. Tajana Štefok. Razgovore će voditi Željko Sokač.

Prikaz filmova snimljenih na temu tradicionalne svadbe u donjem Međimurju 

Stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, 19 – 22 sati 

Snimka svadbe Ane Katanec i Josipa Ružića, 1980. 

Ftičeki se ženijo/ Srednja škola Prelog, 2011. 

Intervju s kazivačima/ Muzej Croata insulanus Grada Prelog u suradnji s Udrugom umirovljenika Prelog, 2022. 

Digitalni program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, 10 – 13 i 18 – 21 sat 

Manifestaciji Noć muzeja 2022. pridružuje se Knjižnica i čitaonica Grada Preloga koja će ponuditi digitalni sadržaj: Topoteka Prelog – digitalna izložba starih fotografija Preloga i njihovih stanovnika (https://prelog.topoteka.net/) i Književna šetnja Prelogom – hibridni lov na blago/znanje (https://en.actionbound.com/bound/knjizevnasetnjapoprelogu).

29. i 30.1.2022., SUBOTA I NEDJELJA, FESTIVAL NOGOMETA U PRELOGU 

Preko stotinu ekipa prijavljeno je za turnir Nogometnog kluba Mladost Komet, koji će se igrati u dvije dvorane, dvorani Osnovne škole Prelog te dvorani Sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu, u subotu i nedjelju 29. i 30. siječnja, Nogometni klub Mladost Komet ugostiti u Prelogu preko tisuću malih nogometaša, na turniru mlađih dobnih kategorija. Igra se u šest kategorija, od najmanjih šestogodišnjaka pa do ekipa u kategoriji U15. Prijavljene su ekipe iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko križevačke te Bjelovarsko bilogorske županije.  

Pozivaju se svi ljubitelji nogometa da pogledaju male nogometaše i uživaju u dobrom društvu i dobrom nogometu. Za sve posjetitelje Nogometni klub Mladost Komet priprema i bogatu tombolu, a turnir će se održati uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera.

(žs)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja