Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 17. do 14. travnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 20. I 21.4.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Lassie 2: nova pustolovjna (Lassie 2: Ein neues Abenteuer)

Pustolovina; Uloge/Glasovi: Jan Kovačić, Goran Malus, Ana Ćapalija, Dunja Fajdić, Dora Jakobović, Ruben Carović, Mirta Zečević.

Najslavniji od svih ovčara nakon tri godine vraća se na velika platna – s novom uzbudljivom obiteljskom avanturom i nezaboravnim iskustvom za velike i male ljubitelje pasa! Srdačna priča o neraskidivom prijateljstvu između dječaka i njegovog psa škotskog ovčara nastavak je filma Lassie (2020.), temeljenog na poznatom izvornom romanu engleskog pisca i scenarista Erica Knighta. Tijekom ljetnih praznika Flo se odbija rastati od svoje voljene Lassie i, umjesto da s roditeljima ode na odmor na Kanarske otoke, praznike provodi u Južnom Tirolu na farmi kod svoje tete Cosime, koja živi sa svojom udomljenom djecom Cleom i Henrijem i malim psom Pippom. Kad djeca saznaju da psi počinju nestajati u selu, jako su uznemirena i strahuju za sigurnost Lassie i Pippe. Ali ubrzo netko provali u tetinu kuću i ukrade Pippu. Prijatelji će s Lassie otići pronaći lopove i spasiti Pippu…

  • 20. I 21.04..2024., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Istjerivači duhova: Ledena prijetnja (Ghostbusters: Frozen Empire)

Avantura; Uloge: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani

U filmu Istjerivači duhova: Ledena prijetnja, Spengler obitelj vraća se tamo odakle je sve počelo – kultni vatrogasni dom u New Yorku – kako bi se udružili s izvornim Istjerivačima duhova, koji su razvili tajni istraživački laboratorij kako bi hvatanje duhova doveli na novu razinu. Ali kada otkriće drevnog artefakta oslobodi zlu silu, novi i stari Istjerivači duhova moraju udružiti snage kako bi zaštitili svoj dom i spasili svijet od drugog ledenog doba.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 10.05.2024. IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA MEĐIMURJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga možete do 10. svibnja 2024. godine pogledati izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja strukovna je umjetnička organizacija koja djeluje od 2000. godine te okuplja povjesničare umjetnosti, likovne kritičare, likovne pedagoge, akademske slikare, kipare i grafičare, magistre primijenjenih umjetnosti, fotografe, dizajnere interijera, tekstilne dizajnere, dizajnere keramike te medijske dizajnere sa profesionalnim djelovanjem u polju likovne i vizualne umjetnosti.

Na izložbi u Muzeju Grada Preloga radove izlaže jedanaest članica i članova HDLU Međimurja: Andrija Večenaj, Vesna Osojnički, Lucija Berdin Kokol, Mirna Žerjav, Kristina Pongrac, Edi Radan, Bojana Vojvodić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Viktorija Balog Mikac i Kaja Resman. Na ovoj ih je izložbi okupila želja da se “međimurska scena” akademskih umjetnika podastre jednoj vrsti pregleda, revizije u najširem smislu riječi, kako to u predgovoru kataloga izložbe piše Tanja Špoljar, povjesničarska umjetnosti. Također ističe da se autorice i autori tematski često oslanjaju na neposrednu okolinu, vezani su uz prirodu, brigu za okoliš, specifične prirodne materijale te spoj tradicionalnih materijala i društveno angažiranih poetika ili pak uz veoma intimna promišljanja o svijetu oko sebe.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 18. DO 24.04.2024, OBILJEŽAVANJE NOĆI KNJIGE U PRELOGU

Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

U trinaestom izdanju manifestacije, sudjelovat će Knjižnica i čitaonica Grada Preloga sa zanimljivim programom za sve uzraste u tjednu prije i nakon spomenutog datuma.

Tako u četvrtak 18.travnja gostuje Josipa Pavičić koja će s početkom u 18:00 sati predstaviti svoju najnoviju knjigu: „Ja, pa ja i opet ja!“, a koja tematizira osobine narcisoidne ličnosti.

Na sam Dan hrvatske knjige, KIČ Prelog organizira svoj tradicionalni TRIVIA KVIZ koji će se ovoga puta održati uz epitet MEĐUGENERACIJSKI jer će na njemu sudjelovati učenici OŠ i SŠ Prelog te ekipe iz različitih udruga umirovljenika donjeg dijela Međimurja.

Kraj obilježavanja ove manifestacije održat će se u srijedu 24.travnja. s kreativnom radionicom pisanja poezije za mlade koju će voditi lokalni autor i glazbenik Emanuel Srpak. Knjižnica ističe međugeneracijsku solidarnost i empatiju kao važne komponente koje u kontekstu teme manifestacije – kataklizma, mogu osigurati opstanak kulture i društva općenito.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Raspored događanja:

Četvrtak 18.04.2024. u 18:00 Josipa Pavičić: Ja, pa ja i opet ja! – predstavljanje knjige (Knjižnica)

Utorak 23.04.2024. u 10:00 Međugeneracijski Trivia Kviz (Multimedija)

Srijeda 24.04.2024. 17:30 Emanuel Srpak: Buđenje kreativnosti – radionica pisanja poezije (Multimedija)

  • 18.04.2024., ČETVRTAK U 18 SATI, PREDSTAVLJANJE KNJIGE I SUSRET S AUTORICOM JOSIPOM PAVIČIĆ

Kako živjeti s narcisoidnom osobom, kako prepoznati da je vaš partner ili partnerica narcisoidan, kako izaći iz takve veze – odgovore daje Josipa Pavičić u svojoj novoj knjizi: „Ja, pa ja i opet ja!“. Josipu Pavičić poznajemo kao TV voditeljicu i spisateljicu, a danas podučava i tehnike samorazvoja među kojima je posebno angažirana na problemima izlaska iz veze s narcisoidnom osobom. Knjigu će predstaviti u četvrtak 18. travnja u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga s početkom u 18:00 sati. Ulaz na susret s autoricom je slobodan, a za dolazak nije potrebna najava.

O knjizi:

Josipa Pavičić u ovoj knjizi pomno proučava narcisoidnu osobnost, taj neizlječiv i često za okolinu razoran poremećaj s kojim se danas sve češće susrećemo u svim životnim područjima: od obiteljskog i prijateljskog okruženja preko poslovnog i javnog pa sve do romantičnih odnosa. Knjigu je ilustrirala istinitim pričama s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti i možda u njima prepoznati slična osobna iskustva, a uz pomoć tehnika i alata koje nam Josipa nudi možemo naučiti kako prepoznati „narcisa“, ali i što bezbolnije i brže iscijeliti se ako nam se ipak dogodi ljubav ili bliski susret s njim. Napisana jednostavno i pitko, ali istodobno stručno, ova će nas knjiga ohrabriti i pomoći nam da povratimo poljuljano samopouzdanje i nastavimo živjeti onako kako zavrjeđujemo: sretno, zadovoljno, punim plućima, s vjerom u život i ljude.

DOGAĐANJA

  • 20.04.2024., SUBOTA OD 9 SATI, TENISKI TURNIR TENISKOG KLUBA PRELOG I ROTARY CLUBA PRELOG

Teniski klub Prelog zajedno s Rotary clubom Prelog organizira Dobrotvorni teniski turnir u kategoriji muških, mix i ženskih parova (dogovoreni parovi). Turnir će se održati u subotu 20. travnja s početkom u 9 sati. Za svakog sudionika kotizacija iznosi 20€, a za to ima osiguranu hranu i piće. Naravno pozvani su i oni koji ne igraju tenis da dođu pogledati ovo zanimljivo događanje, s mnoštvom dodatnih sadržaja poput tombole, šaha i turnira u kartanju bele od 17 sati. Igrati će se po sistemu next gen pravila, a biti će organizirana i teniska tombola!

Za sve finaliste osigurane su i prigodne nagrade u obliku pehara i medalja, kao i za pobjednike turnira u beli. Molimo sve natjecatelje da svoje prijave pošalju najkasnije do četvrtka 18. travnja radi pripreme okvirnog broja ljudi, no ne brinite – prijave ćete moći obaviti i na licu mjesta do 9 sati.

Za koga prikupljamo novce:

Ove godine radimo akciju za opremanje pedijatrijskog odjela županijske bolnice. Odjel ima kapacitet od ukupno 24 kreveta, a od toga je jedan palijativni/kronični, podijeljen je na dvije strane, za manju djecu (0 do 18 mjeseci) i veću djecu (do 18 godina). Pedijatrijska dnevna bolnica čini 6 kreveta, služi za dijagnostičke i terapijske postupke, parenteralnu rehidraciju i opservaciju za vanbolničke pacijente. Od same opreme ovom akcijom planiraju se nabaviti aspiratori!

  • 20.04.2024., SUBOTA U 19,30, „GOLA ISTINA“ U OPOROVCU

U Domu kulture u Oporovcu možete, u subotu 20. travnja, s početkom u 19,30 sati pogledati predstavu „Gola istina“.

Tekst i režija: Aleksandar Lazić

Igraju: Aleksandar Lazić, Nataša Popović

Mislite da Alex navek najebe od Bare? Situacija je puuuno gorša nego si morete i zamislit… Bara je tu, dahče mu za vratom i prati svaki njegov korak. Bara je surova stvarnost svakog mužjaka koji pred dućanom pije pive, hvali se da je gazda, a kod kuće drži sve kuteve. Mislim, drži ih čiste i izglancane usisavačem, močo krpom i džogerom. Uđite u dnevni boravak Alexa i Bare.

Cijena ulaznice: 8 eura.

NAJAVE

  • 26. DO 28.04.2024. PETAK DO NEDJELJE, 23. SAJAM CVIJEĆA U PRELOGU

Proljetni dani postaju sve duži, a sunce nas sve jače grije. Stiglo nam je proljeće i uskoro će naši vrtovi zablistati u pravim proljetnim bojama i mirisima. U tom duhu, u Prelogu punom parom teku pripreme za tradicionalni 23. Sajam cvijeća koji će se ove godine održavati od 26. do 28. travnja na prostoru iza Gradske uprave Grada Preloga.

Cilj Sajma cvijeća oduvijek je bio potaknuti stanovnike Međimurja, i šire, na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola, ali i stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zanimljiv poprati zabavni program. Sajam će trajati tri dana, od petka do nedjelje, kroz koja će se na novoj pozornici ispreplitati bogat kulturno-umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači poput benda Trí Fir, koji će živu atmosferu Sajma cvijeća 27. travnja rasplamsati živim irskim pub i folk pjesmama.

Rekordan broj izlagača od prošle godine i ove je godine premašen. Na Sajmu će izlagati izlagači iz Međimurja, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, iz Ivanić-Grada i Pitomače, pa čak i iz Vijetnama, a prostor Sajma dodatno će krasiti cvjetne kreacije mlade međimurske cvjećarke Veronice Cenko te Martine i Tomislava iz varaždinske agencije PR Lady Weddings&Events. Kreativnost i jedinstvenost glavni je moto ovogodišnjih izlagača na Sajmu cvijeća u Prelogu – pravoj rapsodiji boja, mirisa i okusa.

Vidimo se 26., 27. i 28. travnja u rascvjetalom Prelogu!

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja