medjimurjepress@gmail.com

Draškovec: “Rokovo u Međimurju”

I ove će se godine, u Draškovcu održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Ovaj blagdan obilježiti će se od 13. do 16. kolovoza

Svakoga će se dana služiti sveta misa od 19,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Na sam blagdan sv Roka moći će se razgledati izložba Kate Dolenec, „Anđeli u liku i slici“. Na Rokovo, u petak 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista umjetnici Kati Dolenec. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati.  U večernjim satima održat će se humanitarna modna revija „Od Roka do našega doba“, a sav prihod darovat će se Udruzi slijepih Međimurske županije. 

Za organizaciju ovog događanja velike su zasluge sadašnjeg župnika u Draškovcu, velečasnog Matije Vonića, koji Rokovo u Međimurju, najvećim dijelom organizira uz pomoć župljana Župe sv. Roka, kojih je dio okupljen i u udrugu Prijatelji svetog Roka Draškovec. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*