Međimurje Press
Gradovi

Za čakovečke umirovljenike, starije osobe i korisnike osobne invalidnine veće Uskrsnice! Podjela kreće 15. ožujka

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku kako će se jednokratna novčana naknada ove godine, u obliku tzv. Uskrsnice, dodijeliti socijalno ugroženim umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe i korisnicima osobne invalidnine s područja Grada Čakovca. Isplata će biti moguća od 15. do 28. ožujka 2024. godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca. 
Uskrsnice 50 i 80 eura
Pritom je ove godine veći i iznos i cenzus za isplatu Uskrsnica. Tako će korisnici nacionalne naknade za starije osobe i osobe s invaliditetom – četvrtog stupnja težine invaliditeta (djeca i odrasli korisnici osobne invalidnine sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi) s prebivalištem na području Grada Čakovca, ostvariti pravo na jednokratni iznos novčane naknade u iznosu od 80 eura. Na isti iznos od 80 eura pravo imaju čakovečki umirovljenici čija ukupna primanja po osnovi svih mirovina, uključujući i inozemne, ne prelaze iznos od 265,99 eura, dok će umirovljenici s područja Čakovca s ukupnim primanjima od 266,00 do 375,99 eura mjesečno ostvariti pravo na jednokratni iznos Uskrsnice od 50 eura. U Proračunu Grada Čakovca za namjenu financijske pomoći umirovljenicima povodom blagdana tijekom godine, predviđeno je 150 tisuća eura.
Svi koji zadovoljavaju uvjete za dobivanje Uskrsnice, novčanu naknadu podižu osobno uz predočenje osobne iskaznice ili drugog identifikacijskog dokumenta. Umirovljenici obavezno moraju predočiti potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za siječanj ili veljaču 2024., dok će se za djecu/odrasle korisnike osobne invalidnine Uskrsnica dodijeliti sukladno popisu Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Čakovec. Ovu novčanu naknadu, uz predočenje svih potrebnih dokumenata, može podići osoba u ime umirovljenika, starije osobe ili primatelja osobne invalidnine.
Za dostojanstvenije blagdane čakovečkih umirovljenika, starijih osoba i korisnika osobne invalidnine

Nove odluke u okviru ove mjere objasnila je čakovečka gradonačelnica. “Iznos Uskrsnice s 200,00 kuna odnosno 26,54 eura iz 2022. godine, zaokružili smo u 2023. na 30 eura, da bi evo ove godine našli načina da omogućimo našim najugroženijim skupinama društva 50, pa do i više nego dupli iznos uskrsnice od 80 eura. Pritom smo umirovljenike razvrstali u dvije skupine, dakako prema visini mirovine koju dobivaju, kako smatramo da je to korektno prema onima koji si ove godine potencijalno ne bi mogli priuštiti dostojanstvene blagdane. Svjesni smo da među nama žive sugrađanke i sugrađani koji su nas zadužili tijekom svog radnog vijeka, kojima su na dnevnoj bazi potrebni osnovni lijekovi i terapije, oni čije se obitelji žrtvuju za njihovu dobrobit i svima njima htjeli smo poslati poruku da nisu sami i da je ovo jedan od projekata kojim mislimo na njih”, rekla je Ljerka Cividini.

Podjela Uskrsnica, kao i ranijih godina, organizirat će se prije blagdana Uskrsa od 15. do 28. ožujka 2024. godine u Gradskoj vijećnici, svakog radnog dana 9 do 12 sati. 

GRAD ČAKOVEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja