Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Djeca koja samostalnim radom mijenjaju lokalne zajednice

UPOZNAJTE PROJEKT LORA – LABORATORIJ ODRŽIVOG RAZVOJA!

Zamislite da ste u školi imali priliku razvijati svoju projektnu ideju, riješiti konkretan problem u svojoj lokalnoj zajednici,naučili izraditi financijski plan, montirati video, napisati PR članak i zamolbu za donaciju ili pak usavršiti vještine zagovaranja pri lokalnim vlastima kako bi se unaprijedile ustaljene društvene prakse. Što mislite? Koliko biste iz ovih iskustva naučili u usporedbi s paletom praktičnih znanja i vještina koju već desetljećima naša djeca dobivaju u školama?

Upoznajte se s LORA-om, projektom koji mijenja uobičajene obrasce, nudi kvalitetnija obrazovna
rješenja, a glavnu riječ daje onima na kojima društvo ostaje – djeci!

Kako se uči i živi održivi razvoj?

Projektom „LORA“ udruga Bioteka sa svojim se partnerima, udrugama Hyla i Biom te OŠ Borovje, priključila ovoj UNovoj inicijativi. Primjenom vlastite inovativne metodologije odlučili su protresti obrazovni sustav te obrnuti uloge. Inovativni pristup se temelji na učenicima kao pokretačima promjena, koje mentoriraju njihovi učitelji, a njih pak mentoriraju educirani stručnjaci, zaokružujući tako suradnji javnog i civilnog sektora za bolje društvo.

U priču se uključuje i privatni sektor, kao i brojni volonteri, budući da djeca i učitelji rade na projektima koji se ne odvijaju samo unutar školskih zidova, kako je to uobičajeno, već rade konkretne promjene u svojim lokalnim sredinama u kojima vlastitim primjerom pokazuju kako mogu doprinositi održivom razvoju zajednice u kojoj sva tri sektora žive.

21 projekt u 21 županiji

Danas u projektu „LORA“ sudjeluje više od 600 učenika iz cijele RH! Oni kroz neformalno i informalno učenje te suradnju provode samostalne projekte kojima rješavaju konkretne okolišne, društvene ili gospodarske probleme u 21 županiji.
U svakoj školi djeca su podijeljena u timove od kojih svaki ima svoj zadatak. Tu su „statističari“ – tim koji prikuplja i obrađuje podatke, „financijaši“ – tim čiji je zadatak komunikacija s potencijalnim donatorima te briga o financijama projekata, „operativci“ zaduženi za rad na terenu i „PR tim“ – skupina koja prati svaki korak projekta pripremajući tekstualne i fotografske te video materijale za promociju rada svoje ekipe.

Projekti koje provode dotiču se svih 17 ciljeva održivog razvoja. Neki u svojim projektima razvijaju poduzetnički duh i pokreću malo poduzetništvo dok drugi uređuju učionice na otvorenom ili školsko dvorište pretvaraju u senzorni park ili permakulturni vrt. Tu su i projekti u kojima djeca izrađuju dječji hrvatsko-romski rječnik, osmišljavaju zdravi školski jelovnik, poboljšavaju zdravlje svojih vršnjaka promovirajući sport, istražuju kvalitetu vode u bunarima, starijim i potrebitijim sugrađanima donose lokalno uzgojenu hranu na kućni prag, ili pak uče o kvalitetnijim
metodama čitanja te rade na izjednačavanju neravnopravnosti u obnašanjima uloge roditelja koji sudjeluje na roditeljskim sastancima. Više o projektima koje provode pogledajte na
http://lora.bioteka.hr/skole/.

Više informacija o projektu pronađite na internetskoj stranici projekta – http://lora.bioteka.hr/.
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

PETRA PELEŠ

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja